Prima sonda spatiala-kamikaze dirijata de NASA urma sa loveasca azi cometa Tempel 1, dintre planetele Marte si Jupiter. Misiunea are scop stiintific.
In spatiu, o explozie de gheata, roci si praf, controlata de la o distanta de 133 de milioane de kilometri. De ziua nationala a Statelor Unite, NASA aprinde in Cosmos un foc de artificii, cu scopuri stiintifice. Cu o viteza de 37.000 km la ora, proiectilul Impactor ar trebui sa deschida un crater de 50 de metri adincime pe suprafata cometei Tempel 1. El s-a desprins ieri dimineata cu succes de nava-mama "Deep Impact", care va filma coliziunea cu cometa si va colecta datele furnizate de proiectilul-kamikaze. Oamenii de stiinta spera sa afle unele raspunsuri legate de modul cum s-a format sistemul solar.

Lansata la data de 12 ianuarie, nava spatiala "Deep Impact" a fost denumita dupa filmul regizorului Steven Spielberg din anul 1998, in care o cometa ameninta sa distruga Terra. Celor ingrijorati de impactul sondei cu cometa, NASA le-a dat asigurari ca Tempel 1 nu va ameninta vreodata Pamintul. Efectul coliziunii este comparabil cu "impactul unui tintar cu un Boeing 767", a explicat Don Yeomans de la laboratorul NASA "Jet Propulsion" din Pasadena.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.