Inspirati de "revolutiile" multicolore din ultimii ani, israelienii de dreapta, care se opun planului de dezangajare promovat de Guvernul condus de Ariel Sharon, au adoptat portocaliul, culoarea "refuzului".

Daca va imaginati ca "febra oranj" a cuprins numai statele foste comuniste, va inselati. Hotarat lucru, portocaliul cucereste nu numai in moda, ci si in politica. Si nu doar in fostele state comuniste, ci si in Israel, unde colonistii evrei, cat si israelienii de rand cu orientare de dreapta au prins din zbor oranjul, adoptandu-l drept "culoarea refuzului". Este vorba despre respingerea planului de dezangajare din Gaza al Guvernului Sharon, care isi propune retragerea, in patru etape, pentru patru grupe de colonii evreiesti din aceasta zona, care ar trebui sa se incheie pana la sfarsitul acestui an. Cum pana la inceperea procesului de desfiintare a coloniilor evreiesti din Gaza nu mai este nici o luna, spiritele s-au incins in Israel nu numai la nivel politic, ci si al societatii, autoritatile avand de furca aproape zilnic cu protestatarii de dreapta, care nu accepta ideea ca Israelul poate ceda palestinienilor teritorii pe care le-au avut sub control zeci de ani.

AUTOTURISMELE "ANGAJATE"

Culoarea portocalie a celor care resping retragerea este arborata in special pe autoturisme, care au prinse de antena fasii din materiale textile care marcheaza optiunea proprietarului, in contrast cu cei care aproba retragerea si care au preferat sa arboreze culorile statului Israel, albastru si alb. Lupta portocaliu-albastru, intre fasiile de material textil se da in plina strada si include si taxiurile. Israelienii sunt puternic angajati in ea si tin, prin diferite forme, sa-si exprime optiunile politice.

TENSIUNI

Cum planul de dezangajare al Guvernului Sharon nu este intampinat de societatea israeliana cu bratele deschise, nici pe culoarele Guvernului de la Ierusalim nu e tocmai liniste si pace. Circula zvonuri ca ministrul de Finante, Bibi Netanyahu, nimeni altul decat fostul premier al Israelului, figura aparte in peisajul politic de la Ierusalim, intentioneaza sa-i puna bete in roate sefului sau, Ariel Sharon, si sa nu voteze alaturi de membrii Cabinetului impotriva proiectului de amanare a retragerii din Gaza, care urmeaza sa fie supus la vot in Knesset (Parlamentul israelian) miercuri.

PRECEDENTUL

Surse apropiate lui Netanyahu afirma ca in relatia Netanyahu-Sharon a existat un precedent, iar, cu acea ocazie, Bibi nu l-a demis pe Ariel Sharon, pentru ca a absentat de la votul privind Acordul de la Hebron, cand Netanyahu era premier (in 1997). "Ar fi o ipocrizie ca Sharon sa-l demita acum pe Bibi pentru absenteism", afirma, potrivit Jerusalem Post, sfatuitorii lui Netanyahu. De cealalta parte, sfetnicii lui Sharon insista: "Netanyahu isi sapa propriile sanse de a mai ajunge vreodata premier. Daca vrea sa fie lider al extremistilor n-are decat, din partea noastra, dar legea este clara si nu credem ca ministrul va actiona contrar legii".

Pe fondul acestor tensiuni, vizita lui Ungureanu la Ierusalim este marcata cel mai probabil de o singura "bila neagra": ratarea unei in-trevederi cu premierul Ariel Sharon. De altfel, surse de la Ierusalim au declarat pentru Jurnalul National ca, in aceasta perioada, Sharon prefera sa se concentreze la maximum pe problematica dezangajarii, reducandu-si la maximum contactele externe. Pentru a compensa, pe agenda ministrului se afla intalniri la cel mai inalt nivel, cu presedintele statului Israel, Moshe Katsav, cu ministrii de Interne, Ophir Pines, si al Comertului, Industriei si Muncii, Ehud Olmert (fost primar al Ierusalimului), precum si cu presedintele Knessetului, Reuven Rivlin si deputati, inclusiv de origine romana.

VIZITA

Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, efectueaza, incepand de vineri, o vizita oficiala in Israel, cu o semnificatie aparte, dat fiind contextul in care aceasta are loc: este singura vizita oficiala a unei delegatii straine in Israel in aceasta perioada in care Ierusalimul se afla in stare de alerta maxima, de teama unor confruntari violente provocate de disputa pe marginea oportunitatii retragerii din Gaza. Insotit de o delegatie din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, dar si cativa oameni de afaceri si reprezentanti ai presei romane, ministrul Ungureanu a imbinat utilul cu placutul, oferindu-le celor care-l insotesc si posibilitatea de a cunoaste, pe cat posibil, Israelul, o tara unicat din multe puncte de vedere. Si asta, datorita misiunii romanesti de la Tel Aviv, aflata de cativa ani in mainile Marianei Stoica, unul dintre cei mai cunoscuti diplomati romani, devenita de-a casei, in anii petrecuti in Israel.

Ungureanu si delegatia sa au sosit vineri dupa-amiaza la Tel Aviv, pentru ca incepand de duminica sa isi mute "cartierul general" la Ierusalim, unde urmeaza intrevederile cu oficialitatile israeliene care urmaresc, dupa cum afirma chiar insotitorii sai, acoperirea unei arii cat mai largi de contacte politice, academice si economice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.