Ceva mai mult de 300.000 de euro "ar fi fost deturnati de intermediari" in cazul unui contract incheiat in 2004 in Romania de Imprimeria Nationala franceza, vizata in prezent de o ancheta judiciara in urma suspiciunilor ca ar fi implicata intr-un scandal international de coruptie.
Imprimeria Nationala franceza este implicata intr-o afacere de coruptie internationala, in cazul a patru contracte pe care le-ar fi incheiat in ultimii ani cu Romania, Georgia, Siria si Senegal.

In Romania, scrie marti Le Parisien intr-o serie de articole dedicate subiectului, contractul, semnat in 2004, se refera la producerea de documente fiscale si are o valoare initiala de 20 de milioane de euro. "Potrivit unei surse apropiate dosarului, putin mai mult de 300.000 de euro ar fi fost deturnati de intermediari", arata publicatia, citata de NewsIn.

Banii ar fi fost transferati de trei intermediari prin intermediul unei societati elvetiene. In afara de directorul general al Imprimeriei Nationale, Loïc de la Cochetière, justitia este interesata de rolul jucat de Pascal Pluchard, patronul societatii elvetiene Wed, banuit ca ar fi servit la transferarea comisioanelor ilegale cu ocazia contractului incheiat cu Romania.

Pe de alta parte, ancheta vizeaza alte patru persoane, prezentate de acuzare drept "eventuali intermediari suspecti". Printre ei se numara Julien Turczynski, un avocat de drept comercial din Paris, al carui cabinet s-a ocupat de contractul incheiat cu Romania.

Bruno Guez, un consultant deja implicat intr-un alt scandal de coruptie din Franta, cazul Elf, apare si in dosarul judecatorului de instructie numit pentru ancheta privind Imprimeria Nationala, tot pentru rolul jucat in contractul incheiat in Romania.

In fine, magistratul este interesat si de Mihnea Berindei, cercetator la CNRS (Centrul National pentru Cercetare Stiintifica din Franta) care lucra la Institutul pentru Stiinte Sociale.

Toti trei au fost audiati de audiati de anchetatori, iar domiciliile si birourile lor au fost perchezitionate, potrivit Le Parisien.

In afara de cei trei, a patra persoana vizata de perchezitii este Patrick Wajsman, fost editorialist la Le Figaro, fondator al revistei Politique Internationale. Acesta din urma ar fi intervenit in dosarul care priveste contractul din Georgia. In Georgia, contractul incheiat de Imprimeria Nationala franceza se refera la tiparirea de pasapoarte si are o valoare de 1,4 milioane de euro. In ceea ce priveste contractele cu Siria si Senegal, acestea ar fi mai modeste, dar s-ar referi tot la tiparirea de pasapoarte. De fiecare data, contractele ar fi fost obtinute de Imprimeria Nationala dupa ce ar fi dat mita, precizeaza publicatia franceza.

Niciunul dintre cei patru nu a fost deocamdata plasat in arest preventiv si nici nu a fost pus sub acuzare. Contactati de Le Parisien, cei patru intermediari au refuzat sa faca declaratii, cu exceptia avocatului Julien Turczynski, care a negat orice activitate ilegala.

Procurorul Republicii din Paris a deschis la 1 iulie o ancheta judiciara, incredintata judecatoarei specializate pe chestiuni financiare Françoise Desset. Aceasta ancheta este considerata de Parchet "suficient de complexa" pentru a justifica sesizarea jurisdictiei interregionale specializate din Paris.

La inceputul acestui an, publicatia Le Journal du Dimanche dezvaluia ca Imprimeria Nationala franceza este banuita ca a platit comisioane la inceputul anilor 2000 pentru a obtine in Romania un contract in valoare de 20 de milioane de dolari. Este vorba despre un contract de preschimbare in forma electronica a procedurilor fiscale, scria publicatia franceza, fara a da alte amanunte in legatura cu acest contract. France-Presse scria, la randul sau, ca anchetatorii sunt interesati cu precadere de un contract pentru tratarea digitala a procedurilor fiscale in Romania, contract incheiat in 2001 si 2002. [Imprimeria nationala franceza, banuita ca a dat comisioane pentru a obtine un contract in Romania]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.