Vicepremierul Dan Nica (PSD) a declarat luni, dupa incheierea sedintei coalitiei, ca ministrul de externe a fost mandatat sa "exploreze" prin canale diplomatice variantele pe care le are Romania pentru desemnarea comisarului european, portofoliul agriculturii fiind optiunea in acest moment. Pe de alta parte, Cristian Diaconescu spune ca Dacian Ciolos este propunerea tarii noastre pentru acest post.
"Decizia coalitiei a fost aceea de a-l mandata pe Cristian Diaconescu sa procedeze, conform uzantelor, la identificarea celei mai bune modalitati prin care noi sa putem avea acces la un portofoliu de comisar european important, iar portofoliul agriculturii a fost cel care este mentinut ca fiind optiunea pe care Romania o are in acest moment", a anuntat Nica, relateaza NewsIn.

"Este un mandat, va trebui sa exploreze ministrul de externe prin canale diplomatice care sunt cele mai bune variante pe care le are Romania", a adaugat Nica. Vicepremierul a precizat ca "nu s-a discutat despre niciun fel de nume".

Dan Nica a informat ca ministrul de externe Cristian Diaconescu, chemat la sedinta coalitiei, a prezentat care sunt optiunile si modalitatile pe care ar trebui sa le adopte Romania in perspectiva obtinerii unui portofoliu de comisar european "care sa corespunda intereselor Romaniei, sa fie un comisar care sa aiba un portofoliu important, responsabilitati, posibilitate de exprimare".

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in prezent desfasoara "un efort diplomatic major" pentru ca Romania sa obtina portofoliul de comisar european pentru agricultura si ca spera ca acest demers sa fie insotit si "de efortul MAE in egala masura". "In momentul de fata avem un efort diplomatic major, sper sa fie insotit si de efortul MAE in egala masura, dar al meu este un efort diplomatic major, ca Romania sa obtina portofoliul pentru agricultura. Si va pot spune ca am fost foarte deschis cu toti ambasadorii Uniunii Europene, la reuniunea pe care am avut-o in luna iunie. Le-am comunicat intentia noastra si, de asemenea, am vorbit deja cu o serie de sefi de stat si de guvern cu care ne-am inteles asupra sprijinului pentru Romania, sa obtina acest portofoliu", a spus Basescu.

"Obiectivul nostru este sa obtinem functia de comisar pentru agricultura", a intarit seful statului.

Dacian Ciolos, propunerea Romaniei pentru postul de comisar pentru agricultura

De asemenea, Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati ca membrii coalitiei de guvernare au decis sa oficializeze candidatura lui Dacian Ciolos pentru portofoliul agriculturii in cadrul viitoarei Comisii Europene, potrivit RADOR.

"Astazi am avut o discutie in cadrul coalitiei de guvernare, pentru ca, asa cum bine cunoastem, Guvernul este cel care oficializeaza, cu candidatura, portofoliu si persoana. Din aceasta discutie a rezultat ca putem formaliza candidatura domnului Dacian Ciolos, fostul ministru al agriculturii, pentru portofoliul agriculturii", a declarat seful diplomatiei.

"Sigur, obstacole sunt convins ca o sa apara, nu toate statele membre ale UE, in mod natural, sunt interesate ca Romania sa obtina un astfel de portofoliu", a avertizat Diaconescu. "Votul (in Parlamentul European - n.r.) este, insa, cu majoritate calificata, dar, dincolo de acest lucru, suntem cu totii convinsi de necesitatea de a avea un demers prin care, prin sprijinul pe care si Romania il asigura unor alte state, sa asiguram succesul acestei candidaturi", a precizat ministrul.

El a spus ca Romania va pune in miscarea intreaga retea politico-diplomatica pentru a obtine acest post de anvergura, dar a atras atentia ca "nu este simplu", fiind "un post cu mare releventa". Totusi, ministrul se declara optimist. "Cred ca, printr-un efort conjugat al tuturor celor care au competente, atributiuni si responsabilitati in ceea ce priveste poltica externa vom reusi sa obtinem acest post", a declarat Cristian Diaconescu.

Ministrul a explicat ca tatonari in acest sens se fac inca de la inceputul anului, cand Romania a incercat sa-si dea seama care este "palierul de sprijin" de care s-ar putea bucura in UE in "contextul si in ideea de a obtine un portofoliu de substanta".

"La un moment dat, am mentionat agricultura. Sunt tari care ne sprijina in acest sens, dar, evident, chiar mai mult ca o valoare de semnal, este mai important sa avem o pozitie comuna politica in spatele unei candidaturi - este semnalul minimal, absolut necesar, atunci cand intram in procesul de negociere", a spus ministrul de externe.

El a explicat ca procedura presupune o scrisoare oficiala din partea presedintelui desemnat al Comisiei Europene, in conditiile in care alegerea presedintelui se va incheia, din cate se pare, in a doua jumatate a lunii septembrie. "Presedintia suedeza (a UE) ne-a anuntat ca lista comisarilor, pentru aprobare in Parlamentul European, va fi gata in jurul datei de 25-26 octombrie, deci, aceste doua luni sunt de mare, mare importanta, in ceea ce priveste demersurile pe care urmeaza sa le intreprindem", a punctat seful diplomatiei.

Intrebat daca numele lui Dacian Ciolos este suficient de cunoscut si convingator la Bruxelles, Diaconescu a spus ca "este foarte important ca cel care candideaza din partea Romaniei sa aiba si sprijinul grupurilor importante din Parlamentul European" (populari, socialisti si liberali).

De asemenea, portofoliul agriculturii pare a fi cel mai avansat din punct de vedere al posibilitatii de concretizare pentru Romania, a mai spus, dupa dezbatarea din Parlament, Diaconescu, dar a avertizat ca in mod categoric tara noastra are si contracandidate.

"Din tatonarile pe care le-a facut institutia diplomatiei romane, portofoliul agriculturii pare a fi cel mai avansat din punct de vedere al posibilitatii de concretizare pentru Romania. Sigur, putem discuta in perioada urmatoare, in functie de evolutiile negocierilor pe plan european, si despre alte mandate si portofolii, dar in acest moment ne concentram pe agricultura", a punctat, dupa sedinta comisiilor reunite de politica externa ale Parlamentului, Cristian Diaconescu.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.