O criza diplomatica majora s-a declansat marti intre Irak si Siria, dupa ce fiecare dintre tari si-a rechemat ambasadorii, ca urmare a faptului ca Bagdadul a cerut Damascului sa extradeze persoane suspectate ca au ordonat organizarea unor atentate comise in capiala irakiana.
Pentru a-si exprima exasperarea, Bagdadul a anuntat mai intai ca isi recheama ambasadorul numit in februarie 2009. Anuntul a fost urmat imediat de un demers reciproc din partea Damascului, relateaza AFP.

"Vecinii nostri trebuie sa se poarte corect. Nu ne este greu sa facem si noi acelasi lucru, dar valorile noastre de impiedica. Dorim sa ajungem la un acord cu aceasta tara pentru a ne scapa de cei pe care ii gazduieste", a subliniat premierul irakian Nouri al-Maliki intr-un comunicat, referindu-se la Siria. [Atentate sangeroase in Bagdad, soldate cu cel putin 95 de morti]

Guvernul irakian a cerut Damascului sa ii predea doi membri ai Baas, partidul fostului presedinte Saddam Hussein, astazi interzis in Irak, acuzati ca ar fi in spatele unei serii de atentate la Bagdad, comise in 19 august. Unul dintre atentate a vizat Ministerul de Finante, iar un altul pe cel de Externe, atacuri soldate cu aproape 100 de morti si peste 600 de raniti.

"Consiliul de Ministri a decis sa ceara guvernului sirian sa-i extradeze pe Mohammad Younes al-Ahmad si pe Sattam Farhan pentru rolul lor direct in operatiunile teroriste", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului irakian, Ali Dabbagh.

Atentatele,organizate in plin centrul Bagdadului, au fost o lovitura grea pentru premierul Maliki, care se lauda ca a restabilit un climat de siguranta in tara, conform NewsIn.

Cei doi barbati, Mohammad Younes al-Ahmad, guvernator de Mosul pe timpul lui Saddam Hussein, si Sattam Farhan, au fost denuntati de principalul suspect al atentatelor retinut in Irak si ale carui "marturisiri" au fost difuzate recent.

Dupa invazia condusa de SUA in 2003, multi dintre responsabilii vechiului regim Hussein, fosti membri ai Baas, si-au gasi refugiu in Siria, o tara controlata de o alta aripa a partidului socialist panarab.

Ca raspuns la rechemarea ambasadorului irakian din Damasc pentru consultari, Siria a decis sa-si recheme ambasadorul din Bagdad, a explicat Ministerul sirian de Externe intr-un comunicat.

"Siria respinge in mod categoric declaratiile purtatorului de cuvant al Guvernului irakian in ceea ce priveste atacurile sangeroase de miercuri de la Bagdad. Tara noastra a denuntat cu fermitate acest act terorist care a facut victime printre irakieni", a adaugat acesta.

La 22 de aprilie, la Bagdad, intrebat de un jurnalist irakian despre prezenta in tara sa a lui Mohammad Younes al-Ahmad, premierul sirian Mohammad Naji Otri a raspuns: "Nu cunosc acest nume (...). Toate activitatile care pot duce la destabilizarea Irakului sunt pentru noi o linie rosie".

Aceasta criza a intervenit la numai o saptamana dupa ce Maliki a vizitat Damascul, unde a stabilit infiintarea unui "inalt consiliu pentru cooperare strategica".

Duminica, o persoana suspectata de implicare in atentate, Wissam Ali Kazem Ibrahim, a "marturisit" ca este membru al Baas din Irak si ca a primit ordine din partea unui vechi responsabil al partidului, Sattam Farhan, refugiat in Siria. El a declarat ca apartine de una dintre aripile Baas care sunt controlate de Mohammed Younes al-Ahmed.

Statul Islamic Irak, filiala irakiana a al-Qaida, a revendicat atentatele de miercuri intr-un comunicat dat publicitatii de un site islamist. Vineri, Maliki acuzase "criminalii din Baas si takfiri (fundamentalisti suniti)", o aluzie la al-Qaida, ca vor sa "infunde, din nou, tara intr-un conflict confesional".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.