Presedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat luni cea mai veche manastire budista din Buriatia, Ivolghinski, aflata in sudul Siberiei, iar calugarii intentionau sa-l declare intruchiparea unei divinitati budiste pe pamant.
In cadrul vizitei, Dmitri Medvedev s-a intalnit cu panditul Hambo-lama Damba Aiuseev, conducatorul spiritual al budistilor din Rusia. De asemenea, presedintele rus a subliniat rolul budistilor din Rusia in consolidarea dialogului dintre natiuni si in armonia sociala, potrivit serviciului de presa al Kremlinului, relateaza NewsIn.

Cu o zi inainte de vizita sa in Buriatia, publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta scria in articolul intitulat "Tronul tarului pentru Dmitri Medvedev. Budistii din Buriatia sunt gata sa-l declare pe presedinte intruchiparea divinitatii pe Pamant" ca budistii locali au pregatit o ceremonie neobisnuita pentru Dmitri Medvedev. Ei intentioneau sa recunoasca in presedintele rus intruchiparea uneia dintre cele mai respectate divinitati budiste - Tara Alba - si sa desfasoare un ritual de initiere. In acest sens, a fost confectionat un "tron al Tarului Alb", care intruchipeaza Tara Alba pe Pamant. Pe acest tron budistii intentionau sa-l aseze pe presedintele rus cu toate onorurile . "Pe cel care se afla pe tronul tarului in Rusia, noi, budistii, l-am considerat mereu drept intruchiparea Tarei Albe", a declarat un budist pentru publicatia rusa.

Tara Alba reprezinta o divinitate budista asezata in pozitia lotus pe un tron din lotus, tinand in maini o floare. Ea are sapte ochi, dintre care doi sunt obisnuiti, un ochi al intelepciunii pe frunte si cate un ochi pe palma si talpa.

Budistii rusi nu au dezvaluit mai multe amanunte despre ceremonia de initiere a lui Dmitri Medvedev, insa se stie ca pentru desfasurarea acesteia este nevoie si de acordul presedintelui rus, scria Nezavisimaia Gazeta. Publicatia nu precizeaza daca ceremonia a mai avut loc pana la urma.

Rusia, tara majoritar ortodoxa, numara aproximativ un milion de budisti, majoritatea locuind in Siberia. Invatatorii straini, in special calugarii tibetani, au avut un rol important in revigorarea budismului in Rusia dupa prabusirea in 1991 a regimului sovietic ateu. Budismul ca religie a fost victima persecutiilor in timpul perioadei sovietice, in cursul careia unele manastiri au fost inchise de autoritati. Luni, la manastirea Ivolghinski, Medvedev a stat asezat alaturi de calugari si a baut un ceai.

Presedintele rus a spus luni in timpul vizitei la manastirea Ivolghinski ca relatiile dintre religiile traditionale si stat sunt "pe calea cea buna", potrivit AFP. "Dispunem de toate resursele necesare in vederea promovarii confesiunilor care exista in Rusia de secole, intre care budismul", a adaugat Medvedev in timpul vizitei din Buratia, regiune din apropierea Mongoliei, unde liderul de la Kremlin a inceput marti o vizita.

El a reamintit ca autoritatile ruse au luat recent decizia de a include fundamente ale culturii religioase in programele scolilor secundare si de a crea posturi de preoti in randul fortelor armate.

A fost prima vizita a unui presedinte rus la manastirea Ivolghinsli din ultimii 16 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.