Factorii din Occident nu si-au manifestat intentia de a interveni pe langa Partidul Comunistilor pentru a-l determina sa voteze un presedinte democrat, asa cum au facut acum patru ani pe langa formatiunile necomuniste din Parlamentul de atunci, a declarat unul din liderii opozitiei, Vlad Filat.
Intr-un interviu acordat NewsIn, Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) - formatiune care acumulat 18 mandate, cele mai multe din randul partidelor necomuniste intrate in noul Parlament - spune ca, spre deosebire de anul 2005, pana in prezent factorii din Occident nu si-au manifestat intentia de a interveni pe langa Partidul Comunistilor pentru a-l determina sa voteze un presedinte democrat, asa cum au facut in urma cu patru ani pe langa formatiunile necomuniste din Parlamentul de atunci, in favoarea realegerii lui Voronin. Mai mult, dupa 5 aprilie au existat "sugestii" din partea partenerilor occidentali, uneori "deloc diplomatice", care cereau dialog cu comunistii pentru alegerea unui presedinte comunist, spune Vlad Filat.

In ceea ce priveste relatia cu Romania, Vlad Filat se pronunta pentru semnarea rapida a acordului de baza si a celui de frontiera, documente asupra carora guvernarea comunista a insistat, denumindu-le "tratate", chiar si cu pretul blocarii relatiilor cu Romania. Filat da asigurari ca odata semnate acordul politic de baza si cel de frontiera cu Romania, vor fi depasite foarte multe stereotipuri care afecteaza relatia moldo-romana si va fi eliminat argumentul care a alimentat romanofobia transformata in politica de partid de comunisti. "Nu este nici macar obligatoriu sa mentinem denumirea acestor documente, aspect asupra caruia a insistat foarte mult guvernarea comunista. Este important ca odata cu semnarea acestor acorduri sa fie transmis un mesaj public in ceea ce priveste relatia bilaterala. Acest angajament reciproc va ajuta si Romania, si Republica Moldova in evolutiile lor ulterioare", este de parere Vlad Filat.

In viziunea lui Filat, comunismul nu mai are viitor in Republica Moldova. Daca din cauza refuzului comunistilor de a dialoga - anuntat public sambata - se va ajunge la noi alegeri parlamentare anticipate, Partidul Comunistilor va deveni un partid minuscul, pentru ca oamenii vad mai bine decat crede liderul comunistilor, Vladimir Voronin, jocurile pe care le face PCRM, spune Vlad Filat.

"Ceea ce s-a intamplat in ultimii opt ani si jumatate in Republica Moldova au fost uneori lucruri chiar mai grave decat cele intamplate in perioada sovietica. Si despre aceasta perioada discutiile abia urmeaza sa inceapa. Urmeaza sa dam si aprecieri, urmeaza sa dam si sanctiuni in sensul in care sa nu se mai repete asemenea perioade triste pentru Republica Moldova", promite Vlad Filat.

"Avem in fata o perioada in care se schimba clasa politica din Republica Moldova, dar si modul in care se face politica, ceea ce impune responsabilitate, si nu jocuri politice. Pentru noi acum este important sa asiguram un transfer de putere legal, pasnic, fara tensiuni nedorite in societate", subliniaza Vlad Filat.

Referindu-se la relatiile din interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana, Filat spune ca aceasta "nu este un zmeu cu patru capete" si fiecare partid propria identitate si putere de decizie. "Venim din campania electorala, avem caractere si pozitii diferite asupra mai multor lucruri si asta inseamna ca trebuie sa discutam pentru a anticipa eventuale incoerente. Situatia la limita in care ne aflam cu cele 53 de mandate versus 48 ale comunistilor chiar ne impune coeziunea, ne obliga sa fim uniti si solidari", explica Vlad Filat.

Pe de alta parte, liderul PLDM se arata convins de faptul ca aceasta coalitie democratica va putea asigura plata la timp a pensiilor si salariilor, chiar si in situatia unor noi alegeri anticipate. Relatiile cu organismele financiare internationale vor fi deblocate in scurt timp, iar prima transa de credit de la FMI va putea veni in octombrie-noiembrie. "Finantarea din partea FMI, a Comisiei Europene, a Bancii Mondiale, banii care urmeaza sa vina prin proiectul Provocarile Milieniului din partea Guvernului SUA sunt bani suficienti pentru prima etapa de depasire a consecintelor crizei si a urmarilor guvernarii comuniste si pentru stabilirea unui fundament pentru o ulterioara crestere economica sanatoasa", spune Vlad Filat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.