Guvernul scotian a anuntat joi ca a decis, din motive medicale, sa il elibereze pe libianul Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi, condamnat pentru atentatul din Lockerbie, acesta suferind de cancer in faza terminala.
"Este decizia mea ca Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi, condamnat in 2001 pentru atentatul din Lockerbie si care sufera de cancer la prostata in faza terminala, sa fie eliberat din motive medicale si sa i se permita sa revina in Libia, pentru a muri acolo", a anuntat ministrul scotian al justitiei, Kenny MacAskill, conform NewsIn, citand AFP.

Libianul fusese condamnat la inchisoare pe viata cu posibilitate de eliberare dupa 27 de ani pentru atentatul de la bordul unui Boeing 747 al Pan Am, care a explodat la 21 decembrie 1988 deasupra localitatii scotiene Lockerbie. Atentatul s-a soldat cu 270 de morti, majoritatea americani.

SUA "regreta profund" eliberarea de catre autoritatile scotiene a libianului condamnat pentru atentat, a anuntat Casa Alba.

"Statele Unite regreta profund decizia autoritatilor scotiene de a-l elibera pe Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi", a spus Casa Alba. "Asa cum le-am spus responsabililor guvernului britanic si autoritatilor scotiene, continuam sa credem ca Megrahi trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa in Scotia", potrivit Casei Albe.

Megrahi s-a declarat tot timpul nevinovat

Megrahi a negat mereu ca ar fi avut vreo responsabilitate in explozia avionului Pan Am din 1988. Condamnat la inchisoare pe viata in 2001 de un tribunal din Olanda, libianul a fost inchis din inchisoarea Greenock, pe care a parasit-o joi pentru a lua un avion spre tara sa.
Nascut la 1 aprilie 1952 la Tripoli, casatorit si tata a cinci copii, Megrahi va reveni in Libia pentru prima data din 1999, cand a fost predat justitiei britanice de catre guvernul sau, impreuna cu coacuzatul Al Amin Khalifa Fhimah.

Cei doi au fost inculpati in 1991, in urma unei anchete britanice si americane, pentru atentatul din 1988 soldat cu 270 de morti. In cursul procesului, acuzatul a aparut in tinuta traditionala libiana - o tunica lunga si alba. Megrahi, care a studiat in Statele Unite, a dovedit in timpul procesului ca stapaneste perfect limba ebngleza si s-a prezentat ca director al Centrului pentru studii strategice din Tripoli.

Potrivit acuzarii, acest post a fost doar o acoperire pentru functia sa din serviciile secrete libiene, unde ar fi avut responsabilitati majore, lucru pe care el insa l-a negat. Insa tocmai postul de sef de securitate pentru liniile aeriene libiene i-ar fi oferit posibilitatea de a comite atentatul.
Conform acuzarii, Megrahi este cel care ar fi negociat cumpararea dispozitivelor electronice MST-13, dintre care unul a activat bomba.
De asemenea, tot el ar fi cumparat din Malta hainele in care a fost ascunsa bomba.

Coacuzatul sau a fost achitat, dar Megrahi a fost declarat vinovat in 2001.

Libianul a spus tot timpul ca este nevinovat. "Dumnezeu mi-e martor, sunt nevinovat, nu am comis nicio crima si nu am nicio legatura cu aceasta poveste", a spus el in 2001.

La 21 decembrie 1988, Lockerbie devenea locul unor scene de cosmar

La 21 decembrie 1988, la ora locala 19.03, avionul 103 a companiei Pan Am pe ruta Londra-New York explodeaza in zbor deasupra localitatii scotiene Lockerbie, 270 de persoane pierzandu-si viata.

Scene de cosmar urmeaza exploziei de la bordul avionului Boeing 747 care zbura la 9.400 de metri altitudine, la 38 de minute dupa decolare: fragmente de cadavre, fuselaj, bagaje sunt aruncate asupra localitatii si ajung pana la 130 de kilometri de locul in care avionul si-a incheiat tragic cursa.

Avionul transporta 259 pasageri - 33 britanici si 188 americani - si membrii echipajului. 35 de studenti de la Universitatea americana Syracuse, care se intorceau acasa dupa un semestru in strainatate, au figurat printre morti.

In total, victimele erau originare din 21 de tari.

Unsprezece persoane din Lockerbie au murit, fiind zdrobite de o parte a fuselajului.

Circa 40 de ambulante si 115 membri ai echipelor de interventie au sosit la fata locului. Primaria si patinoarul orasului s-au transformat in spatii mortuare si, in urmatoarele 24 de ore, mai mult de 1.000 de politisti si peste 500 de militari au fost mobilizati.

12.000 de interogatorii sunt efectuate in 54 de tari de catre anchetatorii britanici si americani, ajutati de Interpol. Dupa descoperirea in 1990 a unui radiocasetofon transportat intr-o valiza, ce continea un fragment de circuit al detonatorului electronic, precum si Semtex, un exploziv foarte puternic, doi agenti secreti libieni sunt inculpati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.