Cartea Epoca de aur pentru copii a artistului Stefan Constantinescu publicata cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Stockholm a primit, in cele cateva luni de la lansarea pe piata din Suedia, o serie de recenzii excelente.
Editia din 5 august a cotidianului Aftonbladet i-a dedicat un articol impresionant. Autoarea acestuia, curatorul suedez de origine romana Sinziana Ravini, apreciaza lucrarea ca fiind „in egala masura o carte pop-up nostima si o carte de istorie serioasa”, declarandu-se miscata de demersul artistului care „sfredeleste in adancurile comunismului ceausist, fara a se deda nici la exagerari, nici la idealizari”.

Si jurnalistii de arta suedezi s-au declarat cuceriti de cartea Epoca de aur pentru copii, cei mai multi primind-o ca pe o lectie de istorie. “Cartea Epoca de aur pentru copii este o carte pentru copii, insa toti adultii care nu au crescut in tarile blocului comunist pot fi considerati in acest context copii, si au nevoie de indicatii concrete, simple”, e de parere Tamás Gergely pe portalul Internationella Biblioteket. Cotidianul Svenska Dagbladet scrie: „Personaje pop-up si amintiri din copilarie se impletesc cu istoria Romaniei in biografia lui Stefan Constantinescu".

Cartea rezuma istoria a 20 de ani intr-o lectura de aproximativ o ora, iar fotografiile de tip pop-up fac ca biografia sa le fie accesibila chiar si copiilor.”Criticul Nils Jernelius de la revista Tidningen Kulturen merge mai departe, fiind de parere ca: „Termenul pop-up poate descrie chiar Romania, ce s-a ridicat dupa caderea comunismului pentru a deveni parte integranta a unei Europe diversificate. Epoca de aur pentru copii acopera 20 de ani din istoria Romaniei, pornind de la biografia lui Stefan Constantinescu, cu implicatiile profunde ale istoriei relatate pe un ton de altfel sugubat”.

Criticul portalului de arta Om konst, Susanna Slöör, face o paralela intre cartea artistului romano-suedez si opera lui Mircea Cartarescu: „Atmosfera epocii, vazuta prin ochi de copil, e redata in mod asemanator de conationalul Mircea Cartarescu in trilogia autobiografica Orbitor (tradusa in suedeza) (...) Atat Constantinescu, cat si Cartarescu croiesc dintr-un imens necunoscut ceva surprinzator de firesc si general valabil.” Aspectul cartii e apreciat deopotriva: „Originala carte impresioneaza, nu in ultimul rand, prin design, cu rafinatele sale ilustratii pliate si imagini dedublate.” Si Anders Olofsson remarca, pe cel mai important portal de critica de arta din Suedia – Konst –, cele doua laturi ale cartii: „Cartea plina de fantezie Epoca de aur pentru copii a artistului Stefan Constantinescu e gandita, aparent, ca o carte pentru copii, in care fiecare noua pagina ofera lecturi incitante si exercitii practice. Cu ajutorul tehnicii pop-up se construieste astfel istoria unei tari si a unui conducator care, in inima Europei, a facut dintr-o natiune intreaga propria sa „capodopera” bizara”.

Cartea Epoca de aur pentru copii a fost publicata in trei editii. Un exemplar din prima editie a fost achizitionat de Moderna Museet, Stockholm, pentru colectia sa de arta. In Romania, cartea a fost lansata in decembrie 2008, atragand atentia publicului prin originalitatea conceptului si a graficii. Realizata in conditii tipografice deosebite, aceasta carte interactiva este un produs unic pe piata culturala contemporana. In Suedia a fost lansata in luna mai 2009 la libraria Konst-ig din Stockholm.

Artistul Stefan Constantinescu locuieste si lucreaza la Stockholm din anul 1994. Iar anul acesta, Constantinescu ne reprezinta, alturi de Ciprian Muresan si Andrea Faciu, la Bienala de Arta Contemporana de la Venetia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.