Laurent Joffrin, patronul cotidianului cu orientare de stanga "Libration", a initiat o dezbatere in presa franceza in jurul agentiei de presa AFP, acuzand-o de "autocenzura si timiditate" in alegerea subiectelor de presa, fapt taxat de directorul agentiei ca fiind un atac violent si fara sens.
Intr-un articol publicat in "Rebonds", Joffrin acuza agentia de "nepreluarea celor mai fierbinti stiri din domeniul politic si economic". Pe un ton retoric, patronul de la "Libération" se intreaba daca nu cumva AFP dovedeste, in ultima perioada, o "timiditate ciudata" , atunci cand a decis sa nu aduca la cunonstiinta publicului informatii importante funizate de "Libération". "AFP se teme dintr-odata de puterile politice?", intreaba Joffrin, livrand totodata si raspunsul, prin chiar titlul ales pentru articol, "Agence France-frousse" ("Agentia France-fricoasa"), noteaza NewsIn.

"Aceasta institutie de presa, cunoscuta pentru calitatea si profesionalismul jurnalistilor ei, s-a dovedit a fi fricoasa, ca sa nu zic autosuficienta, ceea ce contrasteaza cu lunga sa traditie de independenta"
, scrie Joffrin. Acesta face referire la cazul in care presedintele Sarkozy i-a comunicat lui José Luis Zapatero pierderile in valoare de 5 miliarde de euro de la o filiala a Société Générale, in care "AFP a preferat de trei ori la rand sa publice imediat, ca la comanda, dezmintirile oficiale".

"La AFP nu este vorba de autocenzura mai mult decat la alte surse de informatie. Treaba noastra este de a publica stiri cat mai exacte, iar verificarea informatiei ia foarte mult timp. Nu consider ca facem vreun serviciu nimanui, suntem in slujba informarii corecte", a replicat directorul AFP, Philippe Massonnet. Pe de alta parte, Philippe Massonnet a taxat ca fiind violent si fara sens atacul lui Joffrin, amintind ca jurnalistii agentiei realizeaza, in fiecare zi, o revista a presei, care semnaleaza informatiile relevante.

Directorul adjunct al publicatiei "Renaud Dély", A. Marianne, a spus ca expresia "agence France-frousse" este cat se poate de potrivita, amintind de sondaje politice pe care AFP alege sa nu le transmita. "Se intampla destul de rar ca sondajele politice sa nu fie preluate. Iar in momentul in care publicam sonde defavorabile puterii, spre marea noastra umire, agentie AFP nu vorbeste nimic", spune Matianne, citat de Rue 89.

Directorul redactei Bakchich, Nicolas Beau, considera ca AFP preia corect informatiile pe care site-ul sa le frunizeaza. Louis-Marie Horeau, redactor-sef adjunct la "Canard Enchainé" admite ca s-a confruntat atat cu situatia in care agentia nu a preluat o informatie furnizata de publicatia sa, cat si cu situatia contrara, in care jurnalistilor li s-a reprosat ca au "ratat" un subiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.