Omenirea pare nerabdatoare sa intre in era robotilor sclavi si a masinilor care zboara, insa adevaratele lectii despre inventii vin de undeva din negura trecutului. Iar istoria ne invata ca pasii mari in stiinta si tehnologie cer mai mult decat genialitate. Cooperare, bani si transpiratie: cam asta ar fi ecuatia progresului.
Presedintele Obama le-a cerut de curand americanilor sa-si trezeasca la viata „spiritul de inovatie” pentru a revigora economia si pentru a crea o prosperitate de durata, intr-o perioada in care inventatorii americani sunt sarbatoriti ca si indivizi de baza ai societatii. Este totusi un lucru bun , tinand cont de faptul ca in trecut inventiile nu erau finantate de catre stat, iar inventatorii si geniile pierdute mureau singuri si necunoscuti.

Acum SUA si alte natiuni moderne „baga” destul de multi bani in educatie si in cercetarile stiintifice, sperand la descoperiri miraculoase si la noi „pasi mari pentru umanitate”. De asemenea se axeaza si pe sectoarele private care pot comercializa inventiile si ar putea transforma ideile noi in aplicatii folositoare si practice. Insa este nevoie de revolutii industriale si stiintifice pentru a crea conditii prielnice inovatiilor.

[Click aici pentru cele mai noi 10 inovatii: LiveScience]

Made by ... ANONIM

Cele mai multe inventii din istoria omenirii au fost realizate de inventatori anonimi, potrivit datelor furnizate de expertii in domeniu prin programul Lemelson-MIT si prin Fundatia de Stiinta Nationala. Dupa ce acest lucru s-a schimbat, lucrurile au luat o intorsatura normala catre o societate insetata de stiinta si educatie.

Pentru inceput SUA si-a setat cursul ei catre un viitor plin de inovatii cand Abraham Lincoln a semnat Actul Morrill transformandu-l in lege prin crearea de colegii agricole (permitand infiintarea unui fel de scoli de arte si meserii). Setul de legi permitea fiecarui stat sa-si stabileasca dotari pentru noile universitati de inginerie si agricultura, lucru care a dinamizat scolile de inginerie de la 6 la 162 intre 1862 si 1917. Expansiunea inginereasca in SUA a concis de asemenea cu o grabire a cresterii industrializarii si a economiei dupa Razboiul Civil(1861–1865).

O alta actiune guvernamentala uriasa sustinuta de americani a venit imediat dupa cel de-al 2 lea Razboi Mondial, cand amendamentul G.I. Bill a reusit sa educe aproape 3 generatii de ingineri si oameni de stiinta” garantandu-le veteranilor de razboi educatie la un colegiu. Potrivit raportului Lemelson-MIT, G.I. Bill a reusit sa produca 450.000 de ingineri, 238.000 profesori, 91.000 de oameni de stiinta si 67.000 de doctori.

[Top 10: Inovatii americane]



Cultura ideilor salbatice


Exact asa cum o societate are inovatii cultivate colectiv, la fel si inventatorii moderni isi pot pune la bataie resursele pentru ceilalti cercetatori. Foarte multe companii de succes s-au bazat pe culturi de corporatie care au garantat o comunicare deschisa si au furnizat o multime de oportunitati de legatura cu „baietii destepti”, geniile individuale, care-si vindeau ideile bune.

Google reprezinta cel mai bun exemplu, cu politica lor „20% din timpul tau” prin care le permite angajatilor sai sa lucreze si la propriile proiecte daca asta le stimuleaza creativitatea.

Un alt exemplu concludent ar fi Intellectual Ventures nascut din ideea sefului Microsoft Bill Gates si a altor antreprenori de top (ingineri si cercetatori straluciti), care au realizat o platforma media care investeste in inventii, considerandu-le un capital mult mai valoros decat banii, ridicat la rangul de moneda de schimb. Fondat in 2000, Intellectual Ventures a fost construit pe ideea ca daca pui in aceeasi propozitie capitalismul cu inventia vei avea lumea la picioare. Totul functioneaza pe terapii de brainstorming nebun, iar cele mai bune idei sunt vandute ca si proprietati intelectuale.


Americanii s-au prins cum sta treaba cu „ideile bune” si s-au gandit sa-si aloce o proprietate legala asupra inventiilor, lucru care a insemnat un pas important catre o societate puternica ce are grija de inventatori. Oricum expertii tanjeau dupa o astfel de lege care sa le ofere o balanta delicata intre protejarea dreptului proprietatii intelectuale si tinerea in vileaga a avalansei de idei noi care-i navalea.

[Scurta istorie a inovatiilor din SUA]

Inventatorii de maine

Daca guvernul federal are nevoie de o noua directie in ceea ce priveste inovatia, ar putea sa bage putin in seama si noii inventatori. Indexul Lemelson-MIT pentru Inventii 2009 a gasit ca 43% dintre tinerii americani isi doresc ca Presedintele Obama sa se concentreze mai mult pe energie, iar 33% dintre ei si-ar dori un focus mai mare pe cercetarile medicale.
Sondajul mai arata ca 37% dintre tineri cred ca masinile care functioneaza pe gaz reprezinta cea mai periculoasa inventie a timpurilor moderne. Sa reflecte asta oare acest lucru o incredere in fortele tineretii si in pace si inventii care-i face sa se miste mai departe, dat fiind faptul ca majoritatea tinerilor intervievati au crescut intr-o societate care-si pune toate sperantele in inventatorii de maine?

"Cea mai buna metoda de a prevesti viitorul este sa-l inventam",
a declarat Alan Kay, un cercetator in calculatoare care a lucrat pentru Apple si Hewlett-Packard.

Inventatorii moderni au cele mai bune avantaje la disozitie si ar trebui sa-i urmeze sfatul, insa mai ramane ca si fiecare natiune sa-i sprijine. Iar din ce ne invata istoria, eruptiile stiintifice si marile inventii indraznete nu se intampla in mod normal cand din multime se mai auto-proclama cineva "geniu". Ei se vor ridica doar pe umerii unei societati care le pune la dispozitie resurse si investeste in educatie lor, furnizand mijloace pentru urmatoarele generatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.