Vladimir Putin sarbatoreste duminica zece ani de la numirea sa in functia de premier de catre presedintele Boris Eltin, un moment care i-a schimbat destinul, ca si pe al Rusiei, comenteaza AFP.
"In Rusia, un om de talent nu poate fi mai presus de orice repros", scria dramaturgul Anton Cehov la sfarsitul secolului al XIX-lea. Este greu de gasit o descriere mai buna pentru Vladimir Putin, care sarbatoreste duminica zece ani de cand a venit la putere, comenteaza AFP.

Totusi, cand presedintele Boris Eltin l-a numit pe puternicul sef al serviciilor speciale (FSB, fost KGB) in functie de premier, in 9 august 1999, multi au vazut in aceasta masura inca o gafa a unui batran cu sanatatea subreda.

Un deceniu mai tarziu, de bine de rau fostul spion s-a impus ca arhitectul unei tari mandre pe plan diplomatic si puternica pe cel economic, spalata de umilinta si haosul de dupa destramarea URSS, desi aceasta transformare s-a produs cu pretul unei reduceri a libertatilor.

"In urma cu zece ani, populatia era divizata si jumatate credea in continuare ca traieste in Uniunea Sovietica. Putin a schimbat acest lucru. Pana la urma, a construit o noua natiune", considera politogolul proguvernamental Gleb Pavlovski.

Desi i-a cedat locul la Kremlin, dupa opt ani, protejatului sau Dimtri Medvedev nu exista nicio indoiala ca Putin este in continuare cel care trage sforile, dupa ce a fost numit prim-ministru.

Epopeea lui Vladimir Vladimirovici, in varsta de 56 de ani, nu a fost insa deloc simpla sau lipsita de controverse. Proaspat venit la putere, lanseaza sangerosul razboi din Cecenia, al doilea dus de Rusia, apoi ii indeparteaza unul cate unul din politica pe influentii oligarhi, oameni de afaceri fara scrupule a caror putere a marcat mandatul lui Eltin.

Putin obliga apoi presa sa adopte o loialitate neconditionata, suprima orice opozitie liberala in Parlament si plaseaza din nou guvernatorii regionali sub controlul Moscovei.

"Are o importanta istorica, pentru ca odata cu el, tara a incetat sa se democratizeze, inscriindu-se in acelasi timp pe calea confruntarii cu restul lumii"
, acuza Lev Ponomarev, unul dintre cei mai importanti militanti rusi pentru drepturile omului si un critic vehement al "verticalei puterii" conceputa de Putin. "Daca sub Eltin se putea spune ca democratia avansa pas cu pas, odata cu venirea lui Putin, am pornit-o pe drumul invers".

Insa rusii par ca isi doresc exact acest lucru: potrivit unui sondaj recent al centrului independent Levada, 63% dintre cei intervievati considera un lucru bun faptul ca cea mai mare parte a puterii este in mainile lui Vladimir Putin, arata NewsIn.

La randul sau, fostul presedinte isi asuma deschis acest lucru, dupa luarea de ostatici de la scoala din Beslan, in 4 septembrie 2004, soldata cu moartea a 330 de persoane, dintre care 186 copii, in urma unei interventii controversate a fortelor de ordine.

"Cei slabi sunt calcati in picioare", considera el, apreciind ca Rusia "s-a aratat slaba" de la destramarea URSS, un stat "din nefericire neadaptat la lumea moderna".

Intre timp, Vladimir Putin se straduieste sa se arate infailibil, cu riscul de a fi brutal, ca dupa moartea celebrei jurnaliste de opozitie Anna Politkovkaia in octombrie 2006. El nu a ezitat atunci sa spuna despre jurnalista ca este "nesemnificativa".

In paralel, ii place sa isi afiseze forta virila, dovedita deja de centura neagra la judo pe care o are. In saptamana ce precede implinirea a zece ani de cand este la putere, a coborat cu submarinul la 1.400 de metri adancime in lacul Baikal, a calarit cu pieptul gol in Siberia si a inotat in fata obiectivelor jurnalistilor intr-un rau cu apa rece ca gheata.

"Putin este ca Luna si Soarele, nu ne plictisim de el", declara in revista Vlast excentricul miliardar Vladimir Brintalov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.