Georgia si Rusia marcheaza vineri un an de conflictul armat pentru controlul regiunii separatiste Osetia de Sud, pe fondul tensiunilor din ce in ce mai mari din Caucaz, care ingrijoreaza comunitatea internationala, relateaza AFP.
Georgienii si osetii vor tine un moment de reculegere pentru victimele conflictului. Liderul de la Tbilisi, Mihail Saakasvili, si cel de la Thinvali, Eduard Kokoiti, vor rosti discursuri.

Focuri au fost aprinse la miezul noptii de joi spre vineri in capitala georgiana si in alte orase, marcand inceputul mai multor ceremonii organizate in fosta republica sovietica si in Osetia de Sud, potrivit Reuters. Georgienii vor face un "lant uman" in orasul Gori, in timp ce osetii vor organiza o un "priveghi" la lumina lumanarilor la Thinvali.

Ceremoniile se vor derula pe fondul unei escalade verbale intre Rusia si Georgia, care se acuza reciproc in ultimele zile de provocari si ca pregatesc un nou conflict, afirma AFP. Trupele ruse desfasurate in Osetia de Sud se afla in "stare de vigilenta sporita".

Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorarea fata de aceste tensiuni. Misiunea UE, singura prezenta in regiune, si-a intensificat patrulele joi. La randul lor, presedintele american Barack Obama si vicepresedintele Joe Biden i-au sunat pe liderul rus Dmitri Medvedev, respectiv pe cel georgian Mihail Saakasvili, pentru a-i indemna la calm.

In noaptea de 7 spre 8 august 2008, armata georgiana a incercat sa preia controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, dar nimeni nu a anticipat amploarea crizei care avea sa urmeze. Dintr-un litigiu regional care mocnea de ani de zile, conflictul s-a transformat intr-un razboi cu implicatii geopolitice importante, imediat ce trupele ruse au invadat o parte a Georgiei Trupele ruse nu si-au oprit inaintarea decat la 30 de kilometri de capitala Georgiei.

Armata rusa a strivit fara nicio dificultate fortele georgiene, intr-un razboi fulgerator de cinci zile, care a luat prin suprindere comunitatea internationala. Retragandu-se in cele din urma, dupa un armistitiu obtinut cu mediere europeana, rusii au au pastrat nu numai controlul asupra Osetiei, dar si asupra Abhaziei, alt mic teritoriu georgian separatist prorus, si asupra unor portiuni din teritoriul georgian limitrof.

La un an de la conflict, Rusia sfideaza Occidentul interzicand accesul observatorilor europeni in regiunile disputate si opunandu-se continuarii misiunii in regiune a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Moscova a recunoscut rapid, de altfel, independenta celor doua teritorii georgiene disputate. In lume, doar Nicaragua i-a urmat exemplul.

Dar razboiul, chiar daca a fost scurt, a permis Rusiei sa se repozitioneze ca principala putere intr-o regiune in care Statele Unite incearca sa isi sporeasca influenta. Iar condamnarile severe, in special ale Washingtonului, de la inceputul razboiului, au fost uitate curand. Astfel, cooperarea Rusia-NATO, suspendata dupa razboi, a fost reluata in iunie. Iar presedintele american Barack Obama nu ascunde ca vrea sa "relanseze" relatiile ruso-americane.

La randul sau, Georgia si-a pierdut o cincime din teritoriu si sansele de a adera la NATO. Desi a evitat coborarea in infernul crizei si haosul politic pe care i-o prevedeau unii, imaginea Georgiei a avut de suferit de pe urma aventurismului sau militar.

Intre timp, in Caucaz situatia ramane tensionata si ranchiunile aprinse, asa incat o noua escalada a violentelor nu poate fi exclusa. Mai multe runde de negocieri au avut loc la Geneva intre rusi, separatisti si georgieni, dar fara progrese notabile.

Moscova si Tbilisi se acuza reciproc in continuare ca ar fi la originea atacului. Uniunea Europeana urmeaza sa dea publicitatii pana la sfarsitul lunii septembrie un raport asupra cauzelor conflictului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.