Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a promis astazi "schimbari importante" in Iran, in cursul discursului sau de investire, in timp ce liderul opozitiei, Mir Hossein Moussavi, a anuntat continuarea miscarii sale de contestare, in pofida numeroaselor arestari ale sustinatorilor sai, relateaza AFP.
"Epopeea alegerilor prezidentiale din 12 iunie reprezinta inceputul schimbarilor importante din Iran si din lume", a declarat presedintele ultraconservator in cursul ceremoniei de depunere a juramantului, boicotata de numeroase personalitati de opozitie, care il acuza pe Ahmadinejad de fraudarea alegerilor.

"Vom rezista in fata tarilor opresoare si vom continua sa actionam pentru a schimba mecanismele discriminatorii din lume, in folosul tuturor natiunilor", a declarat el in Parlament, dupa cum informeaza NewsIn.

Majoritatea diplomatilor straini, in special europeni, au asistat la ceremonie. Ambasadorii Frantei, Marii Britanii si Suediei (tara care asigura presedintia UE) au fost prezenti, a declarat o sursa diplomatica.

Franta a anuntat ca presedintele Nicolas Sarkozy nu ii va adresa un mesaj de felicitare presedintelui reales, asa cum anuntasera si Statele Unite cu o zi inainte. Insa in discursul sau, Ahmadinejad, in varsta de 52 de ani, a ironizat decizia Washingtonului si a altor capitale occidentale de a nu-l felicita.

"Sa stiti ca in Iran nimeni nu va asteapta mesajele de felicitare"
, a spus presedintele, a carui realegere in 12 iunie, pentru un nou mandat de patru ani, a aruncat tara in cea mai grava criza politica dupa Revolutia Islamica din 1979.

Mai multe personalitati importante ale regimului nu au asistat la ceremonie, printre care fostul presedinte Akbar Hashemi Rafsandjani, care prezideaza cele doua institutii cheie ale puterii, potrivit unui jurnalist AFP.

Candidatul reformator invins Mehdi Karubi, fost presedinte al Parlamentului, fostul presedinte reformator Mohammad Khatami si liderul miscarii de contestare, Mir Hossein Moussavi, au fost absenti. Karoubi si Moussavi cer in continuare un nou scrutin prezidential.

Moussavi a afirmat miercuri ca arestarile manifestantilor, de ordinul sutelor de la inceputul protestelor, nu va impiedica miscarea de opozitie, potrivit site-ului sau. "Am vazut nasterea, in perioada alegerilor, a unui sentiment national (...) care a reunit diferite grupuri din societate", a spus Moussavi. "Unii au crezut ca, arestand persoanele pe care le considerau conducatorii protestelor, problema va fi rezolvata. Dar miscarea a continuat in tara si a demonstrat ca arestarile sunt fara efect", a adaugat el, pe site-ul sau Ghalamnews.

In fata Parlamentului, scutierii si membrii militiilor islamiste au dispersat mai multe sute de opozanti. Politia a folosit gaze lacrimogene si a arestat mai multi protestatari.

In luna iunie a acestui an, Teheranul a fost zguduit de proteste dure la adresa realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad in fruntea tarii. Contestatarii considera ca alegerile prezidentiale din Iran au fost fraudate si de aceea nu recunosc investirea lui Ahmadinejad.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.