The Times atrage atentia asupra "unei exploatari nemiloase" a imigrantilor de catre hotelurile de lux, cameristele romance sau poloneze fiind platite cu mai putin de jumatate din salariul minim.
"Hotelurile de cel mai inalt nivel din capitala britanica aplica un model de exploatare nemiloasa a imigrantilor disperati sa lucreze, acestia fiind platiti uneori cu o nimica toata", scrie The Times, dand ca exemplu cazul romanilor, care uneori sunt platiti si cu o lira pe ora, relateaza NewsIn, citand The Times.

"Romanii sunt foarte vulnerabili in acest sens. Ca noi membri ai UE ei au restrictii de munca si nu au aceleasi drepturi ca si ceilalti muncitori straini de pe piata britanica. Cei pentru care muncesc pot sa evite usor sa le plateasca salariul minim", arata un reportaj de investigatie al publicatiei.

Coordonatorul echipelor de menaj ale unui hotel de lux a declarat pentru The Times ca majoritatea cameristelor angajate sunt romance. "Jumatate dintre cele 40 de cameriste ale noastre sunt din Romania - acum un an erau numai trei sau patru", a spus acesta. In unele cazuri, romanii sunt platiti cu mai putin de o lira pe ora, in conditiile in care o camera la un astfel de hotel costa chiar si 400 de lire pe noapte, explica publicatia.

Ziarul a descoperit ca o serie de administratori falsifica fisa de pontaj a angajatilor, astfel ca acestia ajung sa castige numai 100 de lire pentru 40 de ore de munca pe saptamana. Agentiile care intermediaza angajarea la hoteluri sustin ca platesc la ora, insa lucratorii sunt platiti la numarul de camere pe care le curata. Cerandu-le sa curete un numar imposibil de camere pentru a obtine o anumita suma, salariile sunt mentinute la un nivel cat mai scazut, a constatat The Times.

Menajerele spun ca li se da un volum de munca pe care stiu ca nu il pot duce la bun sfarsit in timpul alocat, dar sustin ca este mai bine asa decat sa nu aiba niciun loc de munca.

Un director al ONG-ului Oxfam din Marea Britanie a atras atentia ca autoritatile ar trebui sa se asigure de respectarea drepturilor muncitorilor in toate sectoarele pietei muncii, existand probleme mai ales in industria hoteliera, constructii si ingrijre medicala.

Un astfel de apel este intampinat cu reticenta de catre cei din industra hoteliera, pentru ca acestia doresc sa evite o reglementare mai stricta. "Exista deja suficiente legi. Oamenii nu trebuie platiti sub salariul minim, fie ca sunt angajati direct sau prin agentie. De asemenea, avem o lege care prevede ca oamenii trebuie platiti la ora de munca si nu in functie de cantitatea muncii efectuate. De ce ne mai trebuie si alte reglementari?", a declarat Bob Cotton, directorul Asociatiei hotelierilor britanici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.