Din datelele Ministerului de Externe, care a avut opt observatori la alegerile legislative anticipate din R. Moldova, desfasurarea scrutinului "pare in regula", dar Romania asteapta concluziile organizatiilor internationale, este de parere ministrul Cristian Diaconescu.
Intrebat daca MAE are deja o analiza despre modul in care s-au desfasurat alegerile, ministrul Cristian Diaconescu a raspuns afirmativ, aratand ca totul pare in regula din informatiile adunate. "Da, sigur. Din punctul nostru de vedere situatia pare in regula. Repet, nu pot sa trag concluzii, aceasta calitate revine celor care au monitorizat direct alegerile. Ministerul de Externe a avut opt reprezentanti in comisiile de evaluare a alegerilor, de monitorizare, au fost si organizatii neguvernamentale, asteptam punctul lor de vedere", a declarat seful MAE la RFI.

Pe de alta parte, Diaconescu a spus ca este prematur sa se pronunte daca guvernul rezultat in urma alegerilor de miercuri este unul legitim, cu care Romania ar fi gata sa colaboreze. "Este prematur sa ma pronunt. In mod natural, asteptam concluziile organizatiilor internationale care au supravegheat desfasurarea alegerilor si, in mod evident, ne vom pronunta impreuna si in functie de concluziile acestor organizatii, pentru ca asa este normal", a spus acesta, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste multiplele provocari din partea R. Moldova la care Romania nu a raspuns, Diaconescu a explicat ca o astfel de atitudine nu ar fi dus nicaieri. "Nu vreau ca acest lucru sa fie o incurajare pentru cei inclinati sa exacerbeze o retorica fara sens. Am facut acest lucru, in primul rand pentru ca ar fi fost anormal si imatur ca Romania sa raspunda intr-o zona de retorica, ce chiar nu ducea nicaieri", a subliniat seful diplomatiei romane.

"Eu cred ca, din acest punct de vedere, neintrand intr-o polemica inflamatorie, repet inutila, practic am lasat liber procesul decizional acolo unde este mult mai important, si anume in zona UE si a Parteneriatului Estic, atunci cand vorbim de alternative privind energia sau includerea Moldovei alaturi de Romania in proiectele subregionale. Deci, din aceasta perspectiva, repet, un proces decizional intr-adevar mai putin vizibil si poate nu atat de flamboiant se desfasura, era in curs, ar fi fost absolut ridicol din partea diplomatiei romanesti sa-si blocheze demersul, repet, de natura pozitiva, intrand intr-o retorica si intr-o polemica ce chiar nu ne-ar fi dus nicaieri", a completat Diaconescu.

Intrebat despre umarul moldovenilor care ar urma sa obtina cetatenie romaneasca, Diaconescu a reafirmat ca fiecare caz va fi evaluat individual si ca dupa cateva luni de la aplicarea legii situatia a fost "estompata". "Neintrand in sfera legii, care dupa cum stiti, se refera la recastigare, ce pot sa va spun in acest moment este ca legea exista, o vom aplica in continuare. Si principiul moral ramane, acela al redobandirii cetateniei pentru cei care au pierdut-o sau succesorii lor in conditii care nu le sunt imputabile. Este un principiu moral care functioneaza de altfel in toate statele membre ale UE, dar ma grabesc sa spun ca aceasta lege si modul in care evaluarea se face de la caz la caz si nu evident automat nu va pune problema unei presiuni care sa genereze dificultati pentru Romania inauntrul UE, in niciun caz. Si asa, dupa cum s-a vazut, dupa cateva luni de aplicare a acestei legi, treptat situatia a fost estompata", a spus ministrul.

"Deci cred ca a fost exacerbata din nou propagandistic aceasta problema si probabil ca o explicare din partea noastra, ceva mai agresiva, ca sa zic asa, la un moment dat, ar mai fi diminuat... In orice caz, ne-am ocupat sa prezentam partenerilor elementele acestei legi, consecintele pe care le prefiguram si incet lucrurile s-au clarificat", a declarat Diaconescu.

Observatorii CSI au decis ca alegerile din R.Moldova au fost corecte

Pe de alta parte, cei 66 de observatori ai misiunii CSI care au monitorizat alegerile din Republica Moldova au spus ca alegerile au fost deschise, corecte si democratice, relateaza Jurnal de Chisinau.

Potrivit misiunii CSI, scrutinul a fost conform legislatiei electorale si a respectat principiul pluralismului politic.

Observatorii admit ca au existat unei nereguli legate de intocmirea listelor de alegatori, dar ca aceasta problema este specifica pentru tot spatiul CSI.

Severin: Alegerile au fost relative corecte

Si europarlamentarul PSD, Adrian Severin, considera ca alegerile anticipate din R. Moldova libere si corecte, ramanand acum de datoria castigatorilor sa se comporte democratic.

„Alegerile anticipate desfasurate in Republica Moldova pe 29 iulie 2009 au fost, din punct de vedere tehnic, rezonabil de libere si relativ corecte. Din punct de vedere politic, insa, libertatea acestor alegeri a fost limitata de absenta unui spatiu al dezbaterii publice moldav si de limitele puse libertatii de informare. Din punct de vedere etic, corectitudinea alegerilor a fost afectata de frauda morala prin care s-a incercat inducerea in constiinta publica a pretinsei amenintari la adresa statalitatii Republicii Moldova venite din Occidentul european”, a spus Severin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.