Incercarea de a urmari orientarea diplomatica a Republicii Moldova, unde au loc astazi alegeri legislative, poate da ameteli, atat de des a alternat Chisinaul in ultimii ani discursul rusofil si proeuropean.
Presedintele comunist Vladimir Voronin, aflat la originea acestor zigzaguri diplomatice, are sanse sa ramana influent dupa scrutin, care este determinant si pentru desemnarea succesorului sau.

Categoric prorus din 2001 pana in 2003, fostul ministru de interne al Moldovei sovietice se transforma intr-un sustinator al integrarii europene incepand din 20004, inainte de a se apropia din nou de Moscova, comenteaza AFP, citata de NewsIn.

"Schizofrenia este inerenta politicii moldovenesti", remarca Arcadie Barbarosie, directorul Institutului de Politici Publice de la Chisinau.

Moldova, majoritar vorbitoare de limba romana, dispune de o mostenire comuna si cu Romania si cu Rusia, cele doua puteri sub al caror control s-a aflat in secolul al XX-lea, comenteaza agentia franceza.

La declararea independentei, in 1991, moldovenii isi afirma radacinile culturale romanesti. Insa in scurt timp, tara sa cufunda in saracie, dupa prosperitatea relativa din timpul epocii sovietice. In replica, Moscova sustine Transnistria, regiune rusofona din estul tarii care isi declara unilateral independenta, pastrand astfel controlul asupra majoritatii industriei moldovene.

De la venirea la putere in 2001, comunistii cauta politica externa care sa le permita sa refaca integritatea teritoriala a tarii si sa sustina economia moldoveana, cea mai saraca din Europa. Voronin promite mai intai aderarea la Uniunea Rusia-Belarus, pentru a o rupe brusc cu Rusia, la sfarsitul anului 2003, respingand planul Moscovei de solutionare a conflictului transnistrean, foarte favorabil separatistilor.

"UE a promis ca il va sustine pentru a obtine o solutie mai avantajoasa la conflict si ca va primi ajutoare, daca opteaza pentru integrarea europeana", subliniaza Igor Botan, directorul Asociatiei pentru democratie participativa.

Comunistii incep deci sa promoveze cauza occidentala si castiga alegerile din 2005. In replica, Moscova, care continua sa considere Moldova drept parte a sferei sale de influenta, adopta sanctiuni economice dureroase, in special un embargou asupra vinurilor moldovenesti.

"Fara Rusia nu va exista o solutie in Transnistria si Rusia ramane o piata vasta pentru productia noastra agricola, care nu este la standardele europene", constata Barbarosie.

Incepand din 2007, comunistii se reorienteaza deci treptat spre Rusia. "La Bruxelles se spunea ca Voronin trebuie sustinut, ca este pe muchie de cutit intre rusi si europeni", explica un diplomat occidental. "Acum insa, este in mod clar de partea rusilor (...) a pacalit pe toata lumea".

Comunistii isi dezvolta in paralel o retorica critica fata de Bucuresti, acuzat ca submineaza suveranitatea moldoveana si ca a alimentat, potrivit puterii, protestele postelectorale din aprilie. "Dar si acest lucru se va schimba la un moment dat. Romania este principalul nostru partener comercial si mediul de afaceri face presiuni pentru ameliorarea relatiilor", prezice Barbarosie.

Potrivit sondajelor, comunistii ar trebui sa castige alegerile legislative de miercuri, dar fara a obtine majoritatea necesara pentru a-si instala candidatul favorit in functia de presedinte al tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.