Presa de limba germana constata aproape blazata ca, din nou, rapoartele pe justitie pentru Romania si Bulgaria sunt critice si mustreaza acesti "copii-problema" ai Europei, remarcand insa ca, practic, cele doua tari se pedepsesc singure prin faptul ca nu se ridica la standardele impuse.
Presa din Germania, Austria si Elvetia scrie miercuri pe larg despre cel mai recent raport al CE despre progresele in domeniul Justitiei pentru Romania si Bulgaria. Publicatiile remarca faptul ca acest document al UE a devenit o simpla formalitate si ca un moment in care cele doua tari vor atinge standardele europene este foarte greu de intrezarit.

Cotidianul austriac Die Presse publica un comentariu foarte dur: "Cine se grabeste, se pedepseste singur", subliniind ca Bulgaria si Romania nu reusesc inca sa isi gestioneze problemele cu coruptia si infractionalitatea. "Au existat numeroase momente istorice care trebuiau folosite ca oportunitati. De exemplu, caderea Cortinei de Fier sau extinderea catre Est a Uniunii Europene. Dar au existat si momente care au fost supralicitate - ca de exemplu decizia pripita de a primi in 2007 Romania si Bulgaria in UE. Cele doua tari nu erau atunci destul de coapte pentru a adera si nici astazi nu sunt", comenteaza ziarul, citat de NewsIn.

"Prin decizia politica de intrare in UE, cele doua tari si-au pierdut mult din motivatia de a controla coruptia extinsa si crima organizata. Cel mai recent raport al CE dovedeste foarte clar acest lucru. Bulgaria si Romania nu reusesc sa evolueze pentru ca, pur si simplu, nu se potrivesc inca in sistemul UE. Cu ambitiile lor prea mari de a ajunge in UE, s-au pedepsit, asadar, singure", mai puncteaza publicatia.

Die Presse considera ca aderarea celor doua tari "nu a fost benefica pentru nicio parte. Nu a fost pentru cele doua tari, care voiau, cu ajutorul UE, sa se alature Vestului, nu a fost pentru partenerii UE, care doreau sa se asigure ca firmele lor nu se vor expune unor riscuri daca fac afaceri cu Romania si Bulgaria, si nici pentru restul regiunii, ale carei tari, posibile candidate la UE, sunt deja discreditate", conchide cotidianul.

Si Neue Osnabruecker Zeiting (NOZ) profita de publicarea raportului pentru a critica decizia UE, de acum doi ani si jumatate de a integra Romania si Bulgaria. "Cine face pasul al doilea inainte de a-l face pe primul? UE a incercat acest lucru, prin integrarea Romaniei si Bulgariei, tari in care coruptia la toate nivelurile si crima organizata starneau preocupari serioase. Criticii au fost imbunati prin decizia ca cele doua tari sa fie aduse la raport in fiecare an, despre modul in care cele doua isi respecta angajamentele luate fata de UE".

Die Welt titreaza ca "UE isi cearta copiii-problema" si comenteaza ca intotdeauna "este aceeasi poveste", intrucat de ani intregi Romania si Bulgaria sunt aratate cu degetul din cauza lipsei de reforme in Justitie. Cotidianul german atrage atentia ca in Romania lipseste vointa politica de a lupta impotriva coruptiei, UE cerand o un angajament clar pentru ca actul de Justitie sa fie impartial, independent si transparent.

"Bruxelles-ul are de efectuat, la fiecare dintre evaluarile reformelor din Justitie ale Bulgariei si Romaniei, un abil joc de echilibru: pe de o parte, amenintarea sanctiunilor trebuie sa ramana credibila, pentru ca ceva sa se miste. Pe de cealalta parte, ambele tari sunt membre ale Uniunii si ar putea, ca reactie la sanctiuni, sa blocheze importante decizii din UE", evidentiaza Die Welt.

La randul sau, Sueddeutsche Zeitung observa ca "lupta anticoruptie este firava in Romania si Bulgaria", intrucat UE aproape ca nu a putut constata nicio evolutie in cele doua tari. Cotidianul constata ca cele doua tari "se misca prea incet" in a-si reforma sistemul de justitie si atrage atentia ca Bulgaria a avut parte, de aceasta data, de un raport mai bun decat cel al Romaniei. "Pentru Romania, tonul CE a fost mai dur: pana acum, reformele nu au fost suficient implementate, iar sistemul politic se afla, intr-o oarecare masura, sub presiune politica", mai scrie cotidianul.

Ziarul elvetian Der Bund semnaleaza ca Romania si Bulgaria "raman in continuare pe radarul UE". "Comisia Europeana considera, in continuare, ca lupta anticoruptie este lacunara in Romania si Bulgaria si pastreaza cele doua tari sub observatie", scrie Der Bund.

"La doi ani si jumatate dupa ce au aderat la UE, Romania si Bulgaria au, in continuare, mari deficiente in domeniul justitiei, precum lupta impotriva coruptiei si crima organizata. Cu toate acestea, CE a renuntat sa aplice clauza de salvgardare. De asemenea, CE a renuntat sa asocieze progresele din domeniul justitiei cu aderarea la Schengen. Se pare ca UE nu vrea ca cele doua tari sa se astepte ca, odata ce indeplinesc criteriile privind justitia, sa adere automat la spatiul Schengen.", scrie ziarul elvetian, care considera ca in Romania exista o "jungla legislativa", intrucat, din cauza continuelor lupte politice, reformele juridice sunt uneori scapate din vedere.

Koelniche Rundschau (KR) titreaza ca "UE mustreaza Romania si Bulgaria", pentru ca cele doua tari au facut prea putine eforturi pentru a reforma sistemul de Justitie. "Momentul in care standardele celor doua tari vor ajunge la nivelul celor din UE, poate fi citit numai in stele", comenteaza neincrezator cotidianul.

Frankfurter Rundschau (FR) scrie ca, potrivit evaluarii Comisiei Europene, Romania si Bulgaria sunt inca foarte departe de a se apropia de standardele juridice ale comunitatii europene. "Romania si Bulgaria sunt membre ale UE de la 1 ianuarie 2007. Intrucat existau inca de atunci indoieli in privinta soliditatii statutului de drept, ambele tari se afla sub stricta supraveghere a Comisiei Europene. Cel mai recent raport arata ca, in cazul Romaniei, exista prea putine cosecinte practice ale proceselor de reforma", scrie FR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.