Desi este criza, moldovenii care muncesc in strainatate continua sa trimita acasa sume importante de bani, mai mari decat in 2007, evitand prabusirea economica a tarii lor.
In ciuda somajului si contextului economic dificil existent practic in toate tarile principale ca destinatie pentru munca, valoarea remitentelor este mai mare decat in 2007.

“Conform datelor Bancii Nationale a Moldovei, peste 407 mil. USD au ajuns in tara in lunile ianuarie-mai 2009. E adevarat ca fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand valoarea remitentelor a fost de 608 mil. USD, scaderea este de circa 33%. In acelasi timp, comparativ cu lunile similare a anului 2007, cand valoarea remitentelor a fost de 380,8 mil. USD, suma este chiar mai mare cu 6,9%”, scrie pe portalul de stiri UNIMEDIA.

Astfel, moldovenii care muncesc in strainatate sunt cei mai mari investitori in economia Moldovei. Mai mult decat atat, ei salveaza aceasta economie, dupa cum arata datele oficiale.

La inceputul acestui an, autorii studiului Fondului Monetar International “The Implications of the Global Financial Crisis for Low-Income Countries” au prognozat pentru anul curent o scadere cu circa 36% a valorii remitentelor pentru Moldova. Aceasta diminuare, dar si scaderea majora a valorii investitiilor straine directe, i-au facut pe autori sa sustina ca „Republica Moldova este una din 26 tari ale lumii care sunt cele mai vulnerabile la criza economica”.

"Tinand cont de faptul ca, potrivit datelor BNM, in trimestrul I 2009, s-a inregistrat cel mai mic volum al investitiilor straine directe din 2006, acesta fiind de 2,65 ori mai mic fata de trimestrul I al anului 2008 si cu 27% mai redus ca in trimestrul I al anului 2007, reiese ca moldovenii care muncesc in strainatate continua sa fie cei mai mari investitori in economia Moldovei si sunt cei care o salveaza de la o prabusire", mai arata UNIMEDIA.

Totusi, in iulie 2008, valoarea transferurilor banesti de peste hotare a ajuns la o cota record de 180,8 mil. USD, ulterior tendinta s-a inversat si in ianuarie 2009 remitentele erau deja de doar 65 mil. USD.

Moldova se numara printre tarile cu cea mai mare cota a remitentelor in raport cu PIB. In ultimii trei-patru ani, volumul remitentelor a reprezentat circa 30-35% din valoarea PIB. Totodata, volumul transferurilor de bani ale persoanelor fizice de peste hotare in Moldova, prin intermediul bancilor comerciale, a fost in permanenta crestere, atingand in anul 2008 un volum record de 1660 mil. USD, in crestere cu 35,6% fata de anul 2007, arata datele Bancii Mondiale.

Transferurile private reprezinta unul din motorii principali ai cresterii economice din Moldova
. Cu alte cuvinte, datele oficiale arata sumele mari d ebani trimise acasa, insa, conform expertilor, volumul remitentelor este cu 25-30% mai mare. O mare parte din bani sunt trimisi in Moldova prin intermediul rudelor, prietenilor sau a autobuzelor ce circula intre Moldova si statele unde se afla moldoveni plecati la munca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.