Ministrii sanatatii din tarile arabe, reuniti miercuri la Cairo sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), au hotarat sa restranga participarea la pelerinajele la Mecca din acest an, pentru a limita raspandirea virusului A(H1N1) al gripei porcine.
Decizia nu este inca una definitiva, iar masurile trebuie aprobate si pe plan intern de statele care au participat la reuniunea OMS, a declarat Ibrahim al-Kerdani, purtatorul de cuvant al OMS, relateaza NewsIn, citand AFP.

Restrictiile se refera la pelerinii cei mai vulnerabili, precum persoanele varstnice, femeile insarcinate, copiii sub 12 ani si persoanele afectate de maladii cronice, noteaza Adevarul.

"Unele grupuri vor fi excluse de la pelerinaj: persoanele cu varsta peste 65 de ani, cei cu varsta sub 12 ani si cei cu boli cronice
", a precizat portatorul de cuvant al OMS.

Hussein Gezairi, directorul OMS pentru Orientul Mijlociu, a declarat miercuri ca Guvernul saudit va aplica in mod sigur aceste recomandari. "Guvernul saudit va aplica aceste restrictii si nicio persoana nu va obtine viza daca nu va respecta aceste masuri", a adaugat Gezairi.

Egiptul a recomandat categoriilor vulnerabile sa evite pelerinajele la Mecca in acest an, din cauza gripei porcine. Primul deces din aceasta tara datorat virusului A(H1N1) a fost inregistrat la o femeie care se intorsese din Arabia Saudita.

OMS a avertizat vineri ca virusul gripei porcine se raspandeste in lume cu o viteza "fara precedent" spre deosebire de alte epidemii, adaugand ca din aceasta cauza va renunta sa furnizeze statistici globale ale cazurilor de infectare cu virusul A(H1N1).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.