Noul Parlament European isi incepe astazi mandatul de cinci ani cu o atitudine combativa care ar putea incetini adoptarea legilor destinate combaterii crizei economice mondiale, cea mai grea cu care se confrunta Europa in ultimele decenii.
La prima sesiune dupa alegerile din 7 iunie, Parlamentul va amana cu cel putin doua luni votul pentru realegerea lui Jose Manuel Barroso la presedintia Comisiei Europene, desi acesta este sustinut de toate cele 27 de state membre UE.

In plus, Parlamentul European (PE) il va alege pe Jerzy Buzek, fost premier polonez de centru-dreapta, la presedintia sa, o decizie care dovedeste influenta tot mai mare a noilor state membre din Europa Centrala si de Est. Amanarea aprobarii lui Barroso pentru un al doilea mandat de cinci ani este o ocazie ca cei 736 noi europarlamentari sa isi demonstreze puterea, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

Totusi, acest lucru ar putea slabi conducerea UE, in contextul in care se cauta o inasprire a reglementarilor financiare si un acord pentru combaterea incalzirii globale.

"Amanarea deciziei (privind Barroso - n.red.) a fost o greseala, pentru ca slabeste UE intr-o perioada in care multi cauta leadership privind incalzirea globala si economia", a declarat Paul Hofheinz, presedintele institutului Consiliul de la Lisabona, inainte de reuniunea PE de la Strasbourg.

Atitudinea combativa ar putea pune piedici in calea adoptarii normelor destinate consolidarii increderii pe pietele financiare, privind hedge funduril sau plata presedintilor institutiilor financiare. Aceste directive au fost sau vor fi propuse in curand de Comisia Europeana (CE) si vor face obiectul unor negocieri intre guvernele statelor membre UE si PE, pe baza unor proceduri complexe.

"Prioritatea (...) in aceasta perioada de criza este aceea de a reglementa sistemele financiare internationale si de a crea conditiile pentru o crestere economica sustinuta care sa duca la crearea de noi locuri de munca", a declarat Joseph Daul, presedintele grupului de centru-dreapta din PE, Partidul Popular European (PPE).

Barroso, fost premier al Portugaliei, probabil ca va fi reales oricum in functie, insa opozitia il acuza ca nu a gestionat bine criza economica si doreste sa-si arate nemultumirea prin amanarea votului. In varsta de 53 de ani, Barroso are nevoie de aprobarea guvernelor din statele membre UE si a PE pentru a fi confirmat la conducerea CE. Aliatii sai de centru-dreapta au fost marii castigatori la alegerile europarlamentare din iunie, insa nu detin majoritatea in PE. Participarea la vot a fost extrem de mica.

In plus, amanarea numirii presedintelui CE risca sa slabeasca si Comisia, o institutie puternica de reglementare, in contextul in care depune eforturi importante pentru a gasi o pozitie comuna in UE pentru discutiile privind incalzirea globala care vor avea loc in decembrie la Copenhaga, sub egida ONU. In cadrul acestora ar urma sa fie semnat un nou acord cu privire la emisiile de gaze cu efect de sera.

O alta incertitudine se refera la referendumul din Irlanda, de la 2 octombrie, pentru Tratatul de la Lisabona, text care vizeaza reformarea institutiilor europene, inclusiv extinderea prerogativelor legislativului european.

Noul PE include grupuri de dreapta care au obtinut rezultate bune la alegerile europarlamentare in statele deceptionate de modul in care UE a gestionat criza economica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.