Secretarul de stat Hillary Clinton, care a suferit recent o fractura la cot, isi va face miercuri intoarcerea pe scena politica, rostind un discurs de politica externa americana, la sase luni dupa ce a fost investita in functie.
Clinton a fost nevoita sa reduca ritmul activitatilor sale dupa ce a cazut, la mijocul lunii iunie, in timp ce se indrepta spre masina sa parcata la subsolul Departamentului de Stat. Ea si-a fracturat cotul si a trebuit sa anuleze mai multe intalniri importante, printre care o reuniune ministeriala a G8, care a avut loc intre 24 si 26 iunie la Trieste, in Italia.

Acest "discurs amplu de politica externa", dupa cum il prezinta Departamentul de Stat, ii va oferi ocazia fostei Prime Doamne a Statelor Unite sa demonstreze ca s-a intors si, probabil, sa prezinte in linii mai politica departamentului sau pentru urmatoarele luni, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Intre timp, observatorii trag lectiile semestrului trecut si considera ca Hillary Clinton a reusit sa depaseasca o situatie care se anunta periculoasa: sa reuseasca sa se impuna ca secretar de stat, ramanand in acelasi timp loiala presedintelui Barack Obama, care in urma cu un an era contracandidatul sau la investitura.

Cauza succesului? Munca in echipa, considera Wendy Chamberlin, fosta ambasadoare in Pakistan, care conduce in prezent Middle East Institute, un centru de reflectie. Clinton este perceputa ca cineva care "joaca in echipa" ceea ce Obama apreciaza, spune ea.

Cei doi formeaza o echipa omogena, pentru ca ambii au o abordare "masurata" in afacerile internationale, bazata pe ascultarea nevoilor altor tari, subliniaza fostul diplomat. "Nu am vazut niciodata tensiuni intre ei doi (...) Clinton nu a incercat sa il puna in umbra pe Obama pe scena internationala, iar ambii isi impartasesc sarcinile", a explicat experta, precizand ca aceasta este o diferenta clara fata de administratia precedenta, cand fostul secretar de stat Condoleeza Rice "pastra totul pentru ea".

Pe de alta parte, "Rice avea un presedinte (George W. Bush - n.red.) care nu era apreciat deloc atunci cand mergea in strainatate", sbliniaza Chamberlin. La popul opus, Clinton s-ar fi aventurat in ape tulburi daca ar fi incercat sa ii faca in vreun fel concurenta presedintelui Obama, foarte popular in strainatate: "Nu cred ca este posibil sa fie eclipsat Barack Obama".

Insa fosta Prima Doamna are interesul sa isi pastreze autoritatea in fata trimisilor la nivel inalt care lucreaza la dosare importante, precum tumultuosul Richard Holbrooke, trimis in Afganistan si Pakistan, sau influentul George Mitchell, pentru Orientul Mijlociu, cred alti experti.

Seful diplomatiei americane trebuie sa controleze "chestiunile-cheie care au fost incredintate unor emisari speciali", potrivit The Cable, un blog specializat in politica externa. Acesti trimisi stiu "cine este seful", afirma Chamberlin. "Cred ca, in viitor, ar putea sa si intre in concurenta cu Clinton, dar pentru moment nu", a adaugat ea. Insa aceste personalitati puternice sunt utile, potrivit expertei, care crede ca ar fi nevoie de mai multi astfel de oameni si la conducerea Agentiei americane pentru Dezvoltare Internationala (USAID), care joaca un rol-cheie in Afganistan.

Clinton, care urma sa mearga luni la USAID, a anuntat ca o astfel de nominalizare se numara printre prioritatile sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.