Cresterea rapida a somajului este principala cauza a numarului tot mai mare de sinucideri, programele sociale de ajutor pentru gasirea unui loc de munca fiind limitate, arata un studiu intocmit de cercetatorii britanici.
Echipa care a realizat studiul, condusa de cercetatorii David Stuckler, Universitatea Oxford, si Martin McKee, Scoala egipteana de medicina tropicala din Londra, a verificat in ce masura au afectat schimbarile economice ratele de mortalitate prin sinucidere sau deces, in 26 de tari din Uniunea Europeana, intre 1970 si 2007, relateaza NewsIn.

"Nu este surprinzator ca observam mai mult stres, sinucideri si probleme mentale in urma crizei economice in curs", a subliniat recent Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de autorii studiului.

Acestia au constatat faptul ca, pentru o crestere de 1% a somajului, rata sinuciderilor creste cu 0,8% la persoanele sub 65 de ani, iar rata deceselor creste cu 0,8%.

In schimb, oamenii ajung sa renunte la masina si sa mearga mai mult pe jos, numarul accidentelor rutiere scazand cu 1,4%. Daca rata somajului creste cu mai mult de 3%, rata de sinucidere la persoanele sub 65 de ani creste cu 4,5%, iar decesele cauzate de abuz de alcool, cu 28%. Impactul crizei economice asupra ratei sinuciderilor este atenuat de consolidarea serviciilor sociale care vizeaza pastrarea sau gasirea unor noi locuri de munca.

Doua tari din Europa unde programele de ajutor sunt importante au cunoscut in timpul crizei o relatie inversa intre somaj si sinucidere. Astfe, in Finlanda, intre 1990 si 1993, rata somajului a crescut de la 3,2% la 16,6%, iar rata sinuciderilor a scazut puternic, in timp ce in Suedia, intre 1991 si 1992, rata somajului a crescut de la 2,1% la 5,7% iar rata sinuciderilor a scazut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.