Intr-un reportaj legat de conditia moderna a comunitatii rome din Europa, BBC a dat de urma acestui grup in nordul Indiei si a urmarit evolutia lor in istorie.
BBC prezinta o incursiune in istoria grupurilor de nomazi. Istoricii sunt de acord ca originile romilor se afla in nord-vestul Indiei si ca migratia lor spre Europa a avut loc intre secolele III si VII dupa Christos. Aceasta a fost masiva datorita conflictelor si instabilitatii din India. Ei cautau o viata mai buna in orase mari precum Teheran, Bagdad si Constantinopol.

Imigrantii indieni erau agricultori, oieri, negustori, mercenari, dar si muzicieni si animatori. Ei s-au stabilitit in Orientul Mijlociu si s-au numit “domi”, care insemna, in limba lor, “oameni”. De acolo, foarte multi au migrat spre Europa si, deoarece “dom” se pronunta mai greu, “d” s-a transformat in “r”. De aici, acestia au ajuns sa se numeasca romi. Comunitatea roma din Europa de azi este descendenta domilor.

"Paria" civilizatiei bizantine
. In Bizant, probabil din cauza obiceiurilor lor hinduse, romii erau perceputi ca “pagani” si considerati o secta eretica. Ei erau denumiti “paria” sau “Atsingani”. Astfel, in Europa, acesti termeni au evoluat in “tigani” (Fr.- Tzigane", Germ- "Zigeuner"). In secolul al XIV-lea, romii se gaseau in zone din Bulgaria, Serbia si Grecia, adapostindu-se de otomani. Acestia mai lucrau ca robi pe pamanturile boierilor din principatele romane, Valahia si Moldova. In urmatorul secol, ei s-au raspandit si in Ucraina si Rusia, dar si inspre vestul Europei. Totusi, ei erau primiti cu incredere de popoarele de sine statatoare in aceste spatii.


"Spionii otomanilor". Situatia s-a schimbat dramatic in jurul anului 1500. Istoricii cred ca motivul respingerii grupurilor de nomazi a fost cresterea numarului de imigranti, dar si perceperea lor precum “spioni ai otomanilor”, ceea ce ducea la omorarea lor prin porunca. Unii dintre istorici numesc acesta perioada, “primul genocid al romilor”, in care ei erau vanati. In Anglia, de exemplu, ei erau expulzati si spanzurati, iar in Franta li se taia capul. Astfel, romii s-au intors in est, mai ales in Polonia si Rusia, unde legile erau mai tolerante fata de comunitatea lor.

Respinsi de Occident. In contrast cu primirea calduroasa din est, in statele din vest, mai ales in timpul Epocii Luminilor, romii erau obligati "sa se civilizeze" printr-o forma brutala de asimilare. Li se interzicea pana si se se marite intre ei, li se luau copiii de mici sa fie educati si nu mai aveau voie sa fie muzicieni. Holocaustul a creat un al doilea genocid al comunitatii rome. Ei au fost printre primele victime ale politicilor naziste. Se estimeaza ca sub fascism, au fost omorati mai mult de 500.000 de romi.

"In saracie lucie". Totusi, guvernele postbelice de ambele parti ale Cortinei de Fier le-au refuzat supravietuitorilor romi ai Holocaustului orice tip de recunostere si ajutor. In comunism, unii au reusit sa aiba un standard de viata decent si modest, insa majoritatea traiau in saracia absoluta. Au existat si politici speciale pentru ei, cum ar fi sterilizarea fortata in Cehoslovacia sau obigativitatea schimbarii numelui, in Bulgaria.

Dupa 1989, violentele impotriva lor au crescut in aproape toate statele. Acum, sase milioane din cele 10 estimate de romi europeni traiesc in centrul si estul Europei, cei mai multi, cam doua milioane, gasindu-se in Romania, mai noteaza BBC, care precizeaza ca in acesta tara, pana la sfarsitul secolului al-XIX-lea au existat adevarate piete de sclavi romi.

BBC incheie documentarul subliniind faptul ca in decursul istoriei, romii au fost exclusi si au trait in saracie, unii dintre ei locuind si acum in corturi, fara apa si electricitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.