Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca Romania a fost incapabila sa valorifice economic prezenta in Irak, ramanand doar cu gloria participarii, desi discutia initiala cu americanii a fost ca vom avea "un dividend economic".
"Din pacate, in aceasta perioada nu am stiut sa fructificam din punct de vedere economic si de influenta politica sacrificiul important pe care l-am facut prin prezenta noastra loiala si consecventa alaturi de americani in Irak. Discutia initiala cu administratia americana a fost ca in schimbul prezentei noastre, Romania va putea sa aiba un dividend economic”, a declarat liderul PSD la dezbaterea "Locul Romaniei in noua ecuatie SUA-Rusia", potrivit NewsIn.

Acesta a mai adaugat ca, din pacate, datoria Irakului catre Romania a fost prescrisa si ca vedem cum alte tari, de exemplu China, reusesc sa intre in campuri petrolifere in Irak, iar noi am ramas cu gloria participarii acolo. “Este clar ca, din pacate, din punct de vedere, strict economic, prezenta noastra in Irak nu a fost suficient de bine exploatata si fructificata", a precizat Geoana.

“Din pacate pentru noi, administratia Obama pare sa aiba un interes dincolo de Marea Neagra”

Presedintele Senatului a mai spus ca, din pacate pentru Romania, noua administratie americana pare sa aiba un interes dincolo de zona Marii Negre, el sustinand si ca tara noastra trebuie sa-si recalibreze politica externa si sa exploateze economic relatiile cu Rasaritul.

"Din pacate pentru Romania, noua administratie americana pare sa aiba un interes dincolo de zona noastra. Dar cred ca partida nu este pierduta. Si cred ca trebuie sa construim o pledoarie si un argument strategic care sa faca zona Marii Negre extinse si zona noastra – nu atat o piesa, cum a fost in cazul administratiei Bush si pe care administratia de la Bucuresti a jucat-o cu destul de mare consecventa, o piesa in relatia dintre Occident si Rusia – ca o piesa indispensabila din ecuatia Orientului Mijlociu extins", a sustinut Geoana.

El a explicat apoi ca administratia americana este mai mult interesata de Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, si recent si de relatiile cu Rusia.

Despre politica externa romaneasca, Geoana a sustinut ca nu s-a adaptat deloc noilor schimbari si ca a ramas aceeasi ca pe vremea administratiei Bush. " Intr-un fel, politica externa romaneasca si politica administratiei de la Bucuresti a ramas chiar si astazi intr-o zona, as spune de politica de tip administratia Bush. Intr-un fel, suntem obligati in acest moment sa recalibram viziunea noastra de politica externa, tinand cont de aceste evolutii, sa ne protejam si sa ne promovam interesele intr-un context modificat", a aratat liderul PSD. Geoana a pledat apoi pentru "regandirea relatiilor noastre cu vecinatatea imediata a Romaniei", pentru reinnodarea relatiilor cu Europa centrala si cu tarile balcanice si pentru o noua politica la Rasarit, " fie ca este vorba de relatia cu Ucraiana sau cu Rusia, sau de relatiile cu Georgia sau cu spatiul caucazian".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.