Presedintele american Barack Obama le-a intins astazi o mana rusilor pentru o noua era de cooperare, dar a afirmat necesitatea respectarii regulilor democratiei, relateaza AFP.
Intr-un discurs in fata studentilor de la Scoala de economie, Obama s-a adresat intregii societati ruse, pentru a cere relansarea relatiilor si depasirea conceptiilor invechite de "totul sau nimic" in relatiile dintre SUA si Rusia.

"Trebuie sa fie mai mult decat un nou punct de plecare intre Kremlin si Casa Alba. Trebuie sa existe un efort sustinut intre popoare, pentru identificarea intereselor comune, pentru a extinde dialogul si cooperarea si a pava calea catre progres", a spus Obama, conform NewsIn.

Obama efectueaza prima sa vizita an Rusia, menita sa relanseze relatiile, dupa tensiunile din perioada Bush.

Discursul ce a urmarit sa expuna viziunea sa pe tema viitorului, in fata reprezentantilor "ultimei generatii care s-a nascut cand lumea era divizata", l-a expus pe Obama unui exercitiu delicat.

El si-a exprimat "profundul respect pentru mostenirea Rusiei", a omagiat sacrificiul sovietic din Al Doilea Razboi Mondial, dar i-a ascultat si pe cei care i-au cerut sa nu ocoleasca subiectele sensibile: inainte de a se intalni cu liderii opozitiei, el a chemat la respectarea regulilor democratiei, a cerut guvernului rus sa combata coruptia in economie si sa respecte suveranitatea fostilor "sateliti" ai URSS, ca Georgia si Ucraina.

"Istoria ne arata ca guvernele care sunt in serviciul poporului sunt cele care prospera, nu cele care sunt in serviciul propriei puteri", a subliniat el."Insa lucrurile sunt clare de la bun inceput: America vrea o Rusie puternica, pasnica si prospera", a spus el in discursul ce se inscrie in linia celor deja sustinute la Praga (despre proliferare) si la Cairo (despre viziunea lui Obama pentru lumea musulmana).

El a expus numeroasele interese comune, de la lupta impotriva proliferarii la mediu si a chemat Rusia sa se alieze eforturilor americane in fata provocarilor nucleare iranian si nord-coreean.

"Toate aceste probleme necesita un parteneriat mondial, iar acesta va fi mai puternic, daca Rusia ocupa rangul de mare putere, ce-i revine", a spus Obama.

El a opus acestei viziuni pe cea a secolului XX, cand "SUA si Rusia erau menite sa se afle in tabere potrivnice" sau cea a secolului XIX, cand au fost condamnate "sa rivalizeze pentru sfera de influenta".

Relansarea relatiilor nu va fi usoara, a avertizat Obama, dar "a trecut vremea cand imperiile puteau manipula state suverane, ca piesele unui joc de sah", a conchis Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.