Fortele americane din Irak intentioneaza sa pastreze controlul asupra prizonierolor lor pana in vara lui 2010, pentru, spun ele, a putea forma corect gardienii irakieni, potrivit acordului de securitate semnat intre Bagdad si Washington in noiembrie, relateaza AFP.
La Camp Cropper, langa aeroportul din Bagdad, unde se afla 3.500 de detinuti, oficialii militari asigura ca irakienii mai au multe de facut. "As spune ca suntem la jumatatea drumului", a declarat generalul David Quantock, notand totusi ca numarul detinutilor a scazut de la 26.000 la circa 10.000.

In opinia sa, mult timp se consuma cu formarea cadrelor medii si superioare. "Formarea unui gardian este usoara, dar este altceva cand vorbim despre cei din logistica, despre directori", a explicat el, conform NewsIn.

Pentru accelerarea procesului, fortele americane vor deschide in curand un centru de formare a personalului din penitenciare. In afara de cei 900 supraveghetori americani, mai sunt 800 de irakieni in curs de formare.

"Incercam sa le acordam responsabilitati gardienilor", a spus generalul. Responsabilitati, da, dar nu toate, spune locotenentul Michael Horab. La Camp Cropper, detinutii sunt impartiti intre moderati si extremisti. De pe o platforma, irakienii, care nu au arme de foc, supravegheaza doar prima categorie de detinuti.

In Camp Bucca, alt centru de detentie, se afla 4.000 detinuti, iar alti 3.000 sunt in Camp Taji.

Potrivit unui plan al militarilor americani prezentat in decembrie guvernului irakian, detinutii din cele trei inchisori urmeaza sa fie eliberati sau transferati in inchisorile irakiene in ritm de 750 pe luna. Cand numarul detinutilor va ajunge la 8.000 de persoane, coalitia va inchide Camp Bucca, in septembrie. Taji va fi transferat guvernului irakian la inceputul lui 2010, iar Cropper va fi cedat in august anul viitor.

Detinutii care nu vor fi eliberati vor fi transferati in inchisori ale Ministerului Justitiei.

"Sunt multe probleme de rezolvat in operatiunile de detentie", a spus generalul Quantock, un expert, pentru ca a lucrat in operatiunile de detentie in Haiti si a condus scoala de politie militara din Fort Leonard Wood. In opinia sa, dupa scandalul din 2004 de la Abu Ghraib, SUA au ameliorat calitatea supravegherii, "iar acum cine doreste sa afle cum ne comportam cu detinutii poate vizita centrele de detentie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.