Disidentul anti-comunist Vasili Aksionov, scriitor anticonformist dedicat criticii totalitarismului, a incetat din viata, luni, la Moscova, la varsta de 76 de ani, unde revenise in ultimii ani de viata, dupa o lunga perioada de exil in Statele Unite ale Americii, informeaza Ria Novosti.
"Era intr-o stare grava in clinica din Moscova, in urma unui accident rutier", spune pentru Ria Novosti medicul Vladimir Naidin.

Nascut in 1932, la Kazan si crescut in Siberia, dupa ce parintii lui au devenit victime ale regimului stalinist, scriitorul si dramaturgul Vasili Aksionov isi publica primul roman, "Colegii", in 1968, la 28 de ani. 20 de ani mai tarziu, este fortat sa emigreze, iar cetatenia rusa ii este retrasa, dupa ce serviciile secrete ruse descopera mauscrisul romanului "Arsura ", relateaza NewsIn.

Denuntand dictatura comunista, Aksionov a ramas un critic al totalitarismului pana la finalul vietii, regretand ca Rusia nu a cunoscut o autentica "debolsevizare". Volumul "O saga moscovita" ramane opera sa capitala. Aksionov a fost distins in 2004 cu cel mai important premiu literar al Rusiei, pentru romanul "Barbatii si femeile voltairiene", descris de critici ca fiind "un roman istoric extravagant".

"Consecintele a 65 de ani de regim totalitar sunt foarte puternice, iar rusii nu pot intelege nici ce se intampla astazi, nici ce s-a petrect in trecut", remarca Aksionov, citat de livreshebdo.fr.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.