Revoltele din Urumqi, capitala regiunii chineze Xinjiang, cu populatia preponderent musulmana au continuat si azi, fiind soldate cu 156 de morti, peste 1000 raniti si arestarea a 1.434 persoane.
Politia chineza a arestat cel putin 1.434 de protestatari marti, in conditiile in care violentele, care au izbucnit duminica dintre musulmani si chinezi au continuat si s-au extins si in alte zone, informeaza CNN.

Regiunea Xinjiang este locuita de multi uiguri, o minoritate etnica, de religie musulmana, care se bucura de drepturi egale si autonomie limitata. Oricum tensiunile intre acestia si grupul de etnie han(chinezii de origine, de religie budista) sunt foarte adanci. Uigurii se plang ca sunt mereu discriminati de chinezii majoritari.

Un corespondent AFP a vazut numerosi chinezi, tinand de etnia han (chinezii de origine), marsaluind pe strazile din apropierea marii piete a orasului. Multi erau inarmati cu bate, potrivit NewsIn.

Revolte etnice in China, soldate cu 140 de morti


De asemenea, cel putin 200 de uiguri, printre care multe femei, se stransesera in oras pentru a cere eliberarea rudelor arestate dupa revoltele soldate cu 156 de morti.

Manifestantii s-au apropiat de jurnalistii care urmau sa viziteze companii auto din cartierul industrial al orasului, in cadrul unei deplasari de presa a autoritatilor chineze, mai ales pentru corespondentii straini. Politia i-a somat sa se indeparteze, dar protestatarii, dintre care multi plangeau, s-au opus.

Soldatii chinezi patruleaza acum pe strazi, incercand sa mentina ordinea. Totusi, presa locala relateaza adevarate “scene de haos”. “Desi controalele pe mijloacele de transport s-a mai redus in anumite parti ale orasului Urumqi, tensiunea inca exista. Muncitorii incearca sa mute toate autoturismele avariate de pe strazile afectate din oras”, arata agentia de stiri Xinhua.

Potrivit Reuters, au existat mai mult de 1000 de raniti. “Violentele sunt premeditate si organizate”, a spus Nur Bekri, guvernatorul regiunii autonome Xinjiang, care considera ca toate ciocnirile au fost aduce din afara Chinei, fiind vorba de o conspiratie a dusmanilor de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.