Cel putin 140 de persoane au murit in timpul unor revolte entice care au avut loc duminica in Urumqi, capitala regiunii chineze Xinjiang, unde populatia este preponderent musulmana.
Guvernul chinez acuza separatistii musulmani pentru cele mai puternice violente din zona. Un purtator de cuvant al institutiei a anuntat ca 828 persoane au fost ranite, informeaza Reuters.

De asemenea, sute de protestatari au fost arestati dupa ce au asaltat capitala regionala duminica, incendiind autoturisme, atacand politisti si blocand principalele intersectii din oras. Un ziar chinez a informat ca numarul protestatarilor se ridica la 500, in timp ce publicatiile locale titreaza ca acest numar este mai mare de 3000.

Locuitorii din Urumqi nu au putut sa acceseze astazi internetul. “Orasul este practic sub legea martiala”, a spus un vanzator de fructe.

Aflata la extremitatea Asiei Centrale, Xinjiang numara circa 8,3 de milioane de uiguri, iar unele grupuri denunta represiunea politica si religioasa exercitata de China sub pretextul unei lupte antiteroriste, potrivit AFP, citata de NewsIn.

Acest gen de violente este rar intalnit in respectiva regiune, unde securitatea este foarte stricta, pentru ca Beijingul se teme de o rebeliune atribuita minoritatii musulmane uigure si turcofone.

In urma cu o luna, China anuntase ca a anihulat sapte celule teroriste de la inceputul anului in aceasta regiune, o informatie in privinta careia disidenta uigura din exil Rebiya


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.