Republicana Sarah Palin, in varsta de 45 de ani, a anuntat vineri ca se retrage din functia de guvernator de Alaska, iar unii analisti cred ca ar putea pune bazele unei candidaturi la presedintie in 2012.
Intr-o conferinta de presa convocata pe neasteptate, in timpul careia nu a acceptat intrebari, Palin a declarat ca vrea sa isi extinda influenta in politica americana. "Nu ne retragem, avansam intr-o directie diferita", a declarat Palin. "Stim ca putem face schimbari pozitive in afara Guvernului in acest moment", a adaugat ea, informeaza NewsIn.

Palin a facut aceste declaratii in fata locuintei sale din Wasilla, Alaska, alaturi de locotenent-guvernatorul Sean Parnell, adjunctul sau, si de o mare parte dintre membri cabinetului sau. Ea a precizat ca a luat aceasta decizie dupa multe rugaciuni si dupa multa reflectie si ca ii va transfera autoritatea lui Parnell in 26 iulie.

Mandatul lui Palin urma sa expire la sfarsitul anului 2010.

Fosta candidata la vicepresedintie a declarat ca nu vrea sa piarda timp "pe sport sangeros politic" si a evocat criticile publice la adresa actiunilor ei si ale familiei dupa campania din 2008.

Palin a fost alegerea-surpriza a senatorului republican John McCain pentru vicepresedintie in cursa pentru alegerile prezidentiale din 2008. Ea a asigurat voturile bazei conservatoare a partidului, dar i-a indepartat pe altii, care erau de parere ca nu are nici experienta, nici cunostintele necesare pentru aceasta functie. Republicanii au fost invinsi de democratul Barack Obama la alegerile din noiembrie.

In conditiile in care partidul este divizat, ea a fost mentionata drept un posibil candidat la investitura in 2012, alaturi de altii, precum guvernatorul de Mississippi Haley Barbour si de fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney.

Anuntul facut la inceputul unei minivacante de trei zile, in care sunt asteptate putine informatii de la Washington, i-a asigurat o acoperire importanta in presa si ar putea reprezenta un start bun in recastigarea atentiei publice.

Sophia Nelson, un strateg republican, considera ca declaratia lui Palin ca intentioneaza sa lucreze pentru o "schimbare pozitiva in afara Guvernului" inseamna, de fapt, ca va candida la presedintie.

"Intentionez sa discut cu guvernatoarea Palin foarte curand. Este o voce importanta (...) in Partidul Republican. Cred ca va fi foarte folositoare partidului anul acesta, in care ne pregatim pentru campanii cruciale in Virginia si New Jersey", a spus Michael Steele, presedintele Comitetului National Republican.

Altii se intreaba daca a fost o miscare politica inteligenta.

Andrew Halcro, un republican care a candidat impotriva lui Palin in 2006, nu crede ca aceasta masura neasteptata ii va creste sansele pentru o functie mai importanta. "Daca incerca sa treaca la nivel national, existau cai mai bune sa o faca", a spus el.

Profesorul Julian Zelizer, de la Princeton, considera ca viitorul lui Palin depinde de motivul pentru care a demisionat. "Daca exista dovezi ca decizia este rezultatul unor probleme politice sau a unor scandaluri care planeaza asupra ei, atunci este terminata", subliniaza el. "Partidul Republican se simte deja ca si cum ar fi intr-un moment de criza", dupa ce a pierdut si controlul celor doua camere ale Congresului, si Casei Albe, a explicat el. In plus, Palin "a dovedit multe slabiciuni (...) cunostinte politice limitate, asociere cu grupari extremiste, performante slabe la televiziun si altele", a adaugat expertul.

In noiembrie, anchetatorii au stabilit ca Palin nu este vinovata de abuz de putere in dosarul concedierii unui comisar pentru siguranta publica din Alaska.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.