Un jurnalist englez care locuieste sase luni pe an intr-un sat de romi din judetul Brasov ia apararea romilor care cad victime atacurilor rasiste din lume.
"In mare parte, sunt oameni buni si prietenosi si m-am apropiat de ei", scrie jurnalistul britanic William Blacker in articolul "Romii: De ce nu trebuie sa ne temem de tigani", publicat in editia de ieri a ziarului "The Times". Venit prima oara in Romania in 1996, William Blacker marturiseste ca are un copil cu o tanara de origine roma, pe care vine sa-l vada sase luni pe an intr-un sat din judetul Brasov.

"Este un copilas vesel, de 3 ani, dar imi fac griji pentru el cand citesc despre atacurile discriminatorii impotriva tiganilor din Italia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, si acum, Irlanda de Nord. Sunt convins ca persoane nevinovate au de suferit", spune Blacker. Anii petrecuti in mijlocul unei comunitati de romi din comuna Bunesti l-au ajutat pe jurnalist sa le inteleaga modul de viata si motivele pentru care romii aleg sa-si paraseasca locurile natale si sa-si caute fericirea in alta parte.

"Au auzit ca se pot face bani buni in Europa Occidentala. Dar mai este un alt motiv important: modul lor de viata traditional din Romania incepe sa dispara", explica Blacker. Muncind alaturi de ei la camp sau stand la o bere la carciuma din sat, jurnalistul a aflat multe povesti cu final nefericit despre plecarile in Europa de Vest. "Multi tigani au plecat in speranta castigarii unui trai cinstit. Cei naivi si inocenti sunt pacaliti de agenti fara scrupule", spune Blacker, dand exemplul unor tineri romi care au primit oferte de 70 euro pe zi pentru a munci intr-o ferma in Germania.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.