Presedintia suedeza a UE asteapta alegerile din R. Moldova si infiintarea unui nou Guvern pentru ca apoi sa discute despre rezolvarea "anomaliei de a avea restrictii privind viza pentru o singura tara a UE", a declarat miercuri ambasadorul Suediei la Bucuresti, Mats Aberg.
"In relationarea dintre UE si R. Moldova, toate tarile membre au un cuvant de spus. Oricum, trebuie sa asteptam pana dupa alegeri pentru a vedea care este situatia, sa vedem ce guvern va avea tara si ce fel de guvern avem ca partner de discutie. Urmatorul pas este sa discutam cu acel guvern si presupun ca unul dintre punctele esentiale este sa oprim aceasta anomalie de a avea restrictii privind vizele pentru o singura tara a UE", a spus ambasadorul suedez la Bucuresti, Mats Aberg, relateaza NewsIn.

Aberg a mai spus ca nu doreste sa speculeze in legatura cu rezultatele alegerilor, dar ca presedintia suedeza a UE se astepta ca procesul electoral "sa respecte standardele democratice".

Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), reuninunea ministrilor de externe ai UE, a adoptat in iunie o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul documentului reflectand preocuparile UE in legatura cu evolutiile din acest stat.

Consiliul a adoptat directiva de negociere pentru un nou Acord, cuprinzator, intre UE si Republica Moldova. La solicitarea Romaniei insa, UE a conditionat lansarea efectiva a negocierilor pentru un nou acord de asigurarea unui tratament egal pentru toti cetatenii statelor membre in materie de vize, subliniind totodata importanta respectarii de catre Republica Moldova a principiului relatiilor de buna-vecinatate.

Relatiile dintre Romania si R. Moldova s-au tensionat dupa alegerile din 5 aprilie si dupa demonstratiile care au urmat la Chisinau. Arborarea steagurilor romanesti in timpul acestor revolte i-a oferit presedintelui Vladimir Voronin motivul perfect de a acuza Romania ca a organizat "o lovitura de stat".

In consecinta, Voronin i-a expulzat pe ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, si pe diplomatul Ioan Gaborean, cu grad de ministru-consilier. Totodata, din 9 aprilie, cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Moldova au din nou nevoie de viza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.