Comisarul irlandez Charlie McCreevy a declarat ca Tratatul de la Lisabona ar fi respins in 95% dintre cele 27 de state membre UE daca ar fi supus unui referendum.
Comisarul pentru piata interna a subliniat ca toti liderii sunt constienti de acest lucru si ca numai oficialii din institutiile UE au asteptari nerealiste in ceea ce priveste popularitatea tratatului, care vizeaza sa imbunatateasca functionarea unei Uniuni Europene extinse, simplificand procesul decisional, relateaza EUobserver, citat de NewsIn.

"Cand irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona, in urma cu un an, reactia initiala a variat de la soc, la moderatie sau la manie. Acesta ar fi si punctul de vedere al multora din oamenii care lucreaza la Bruxelles", a declarat el vineri, potrivit Irish Times.

"Pe de alta parte, toti (liderii politici - n.red.) stiu destul de bine ca daca o intrebare similara ar fi pusa alegatorilor din tarile lor, raspunsul in 95% dintre state ar fi fost, probabil, tot 'nu'", a adaugat el. "Am impartit intotdeauna reactiile intre aceste doua forte: (...) functionarii (UE - n.red.), care privesc ingroziti, si sefii de stat, care sunt mult mai realisti. Sunt fericiti ca nu au fost nevoiti sa puna ei intrebarea cetatenilor lor", a explicat comisarul.

La scurt timp dupa votul din Irlanda, de anul trecut, McCreevy a ocupat prima pagina a ziarelor spunand ca nu a citit tratatul in intregime si ca nicio persoana normala nu a facut acest lucru. Dezvaluirea lui i-a determinat pe jurnalisti sa intrebe si alti politicieni daca au citit documentul, ceea ce a aratat ca nici premierul Brian Cowen nu o facuse.

De aceasta data, insa, alegatorii irlandezi, afectati de criza economica, sunt mai inclinati sa aprobe documentul, potrivit unor sondaje. La summitul din iunie, liderii europeni au oferit Dublinului si o serie de garantii care sa convinga electoratul.

Tratatul trebuie aprobat de toate statele membre UE inainte de a intra in vigoare, iar procesele de ratificare nu s-au incheiat deocamdata nici in Germania, Polonia si Cehia, unde presedintii nu l-au semnat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.