Arestarea unor angajati locali de la ambasada britanica la Teheran reprezinta o "hartuire" si un mijloc de "intimidare", a declarat duminica, la Corfu, ministrul britanic de externe David Miliband, citat de AFP.
Marea Britanie este "profund ingrijorata" de arestarea "personalului diplomatic care lucra din greu", a adaugat Miliband cu ocazia reuniunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), in Grecia, la Corfu.

Potrivit agentiei iraniene de presa FARS, opt angajati locali de la ambasada Marii Britanii din Teheran au fost arestati pentru "rolul lor in revoltele" care au urmat realegerii contestate a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad la scrutinul din 12 iunie.

"Opt persoane au fost arestate pentru rolul lor considerabil in revoltele" care au afectat tara dupa anuntul rezultatelor alegerilor prezidentiale si care au provocat moartea a 20 de persoane, informeaza FARS, care nu citeaza nicio sursa. Potrivit unei surse apropiate ambasadei, aceste arestari au fost efectuate in cursul zilei de ieri.

Londra si Teheranul si-au expulzat la inceputul acestei saptamani cate doi diplomati, dupa ce autoritatile iraniene au acuzat Marea Britanie ca se implica in treburile lor interne si ca joaca un rol important in valul de proteste din tara, aminteste NewsIn.

La Londra, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a mentionat ca exista "unele informatii, uneori confuze, privind arestarea unor britanici sau a unor persoane care au legatura cu Marea Britanie".

Duminica trecuta, corespondentul in Iran al postului britanic de televiziune BBC, Jon Leyne, a primit ordin sa paraseasca tara in 24 de ore. El a fost acuzat, printre altele, ca a sustinut sutele de mii de manifestanti care protestau fata de realegerea lui Ahmadinejad. In plus, m inistrul informatiilor Gholamhossein Mohseni-Ejei a declarat recent pentru agentia de presa FARS ca sute de persoane cu pasapoarte britanice au "avut un rol in revolte".

Londra a negat insa orice implicare in incidentele de la Teheran. Anuntul arestarilor de la ambasada britanica a venit dupa decizia celor doi candidati reformatori la alegeri prezidentiale, Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi, de a refuza legitimitatea comisiei propuse de regimul de la Teheran pentru a examina rezultatele scrutinului din 12 iunie.

In plus, ghidul suprem iranian, Ali Khamenei, a criticat "remarcele idioate" ale liderilor occidentali privind incidentele postelectorale din Iran, potrivit postului public de televiziune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.