Bancheri concediati, studenti ingrijorati de viitor, salariati care cauta stabilitate financiara: intr-o America aflata in plina recesiune, CIA atrage un numar record de candidati in acest an, desi posturile sunt greu de ocupat, iar salariile mai mici decat in domeniul privat, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.
"De la inceputul anului am primit 90.000 de CV-uri, iar daca vom continua in acest ritm, vom ajunge probabil la 180.000 de candidaturi (in 2009 - n.red.). Ar fi un record", explica Ron Patrick, de la departamentul de recrutare al agentiei americane de informatii.

Cei de la sediul principal al CIA, in Langley, Virginia, explica acest aflux printr-o campanie agresiva de recrutare, dar si prin criza financiara care afecteaza Statele Unite, unde rata somajului a atins 9,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.

La sfarsitul unei recente campanii mediatice de recrutare la New York care i-a vizat pe analistii financiari ramati fara loc de munca din cauza crizei financiare, CIA a primit mai multe sute de candidaturi, desi salariile promise nici nu se compara cu cele de pe Wall Street.

"Oamenii isi dau seama ca vor castiga mai putini bani, cu siguranta mai putine prime, dar, la urma urmei, vor avea un loc de munca stabil si isi vor servi tara", explica Ron Patrick.

Salariile variaza intre 50.000 si 100.000 de dolari pe an, dar ar putea fi si mai mari, in functie de experienta si talent.

CIA cunoaste un adevarat succes si in randul studentilor, recrutati direct din campusurile universitare.

Avand in vedere valul de cereri de angajare depuse la agentia americana de informatii, candidatii nu par afectati de scandalurile care au afectat recent reputatia CIA: interceptari telefonice ilegale, inchisori secrete in strainatate, torturarea detinutilor suspectati de terorism. Agentia sustine oricum ca aceste scandaluri sunt de domeniul trecutului si recunoaste ca trebuie sa faca un efort mai mare pentru a-si imbunatati imaginea.

"In ultimii ani, oamenii ne pun mult mai multe intrebari despre ce facem si ne intreaba daca vor fi obligati sa faca lucrurile despre care au citit in presa", recunoaste Patrick.

Odata trimis CV-ul, spionul aspirant se afla abia la inceputul unui drum lung. In primul rand, pentru a intra in serviciile secrete, candidatul trebuie sa detina o diploma in invatamantul superior si sa vorbeasca fluent doua sau mai multe limbi straine. Ideal ar fi ca aspirantul sa stie o limba vorbita intr-una dintre regiunile "sensibile". "Cautam persoane care vorbesc limba araba, dar si chineza, coreeana, pashtu si farsi (persana)", se arata pe site-ul CIA.

In al doilea rand, este important ca aspirantii sa nu ascunda nimic. Orice candidat face obiectul unei anchete aprofundate, va fi testat cu detectorul de minciuni si unui test pentru a descoperi daca foloseste droguri, lucruri esentiale pentru a putea avea acces la informatii secrete.

La sfarsitul acestei selectii drastice, doar o mica parte dintre candidati se vor alatura celor aproximativ 20.000 de angajati ai CIA, iar si mai putini se vor alatura clubului foarte select al spionilor care opereaza in strainatate sub acoperire.

Cei mai multi angajati ai CIA lucreaza in birouri, mai precis strang si analizeaza informatii, dintre care cele mai importante ajung in fiecare zi pe biroul presedintelui Barack Obama sub forma de documente ultraconfidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.