Irakienii se vor trezi in 1 iulie cu sentimentul ca au intors o pagina dureroasa din istoria lor, trupele americane retragandu-se din orase. Desi acestia isi declara ura fata de soldatii trimisi de Washington, sunt fascinati de cultura si de stilul de viata american, promovat de posturile de televiziune prin statelit si de internet.
Din 1 iulie, irakienii nu vor mai vedea patrule americane prin orase, ci vor avea de-a face doar cu fortele de ordine irakiene. Ca aspect, lucrurile nu se schimba insa foarte mult, pentru ca fortele de ordine irakiene au uniforme foarte asemanatoare cu cele care soldatilor americani si circula cu vehicule blindate Humvee, de culoarea nisipului, oferite de Forta Multinationala.

Pentru a marca evenimentul, Guvernul a decis ca 30 iunie sa fie zi de sarbatoare nationala, iar premierul irakian Nuri al-Maliki a afirmat ca este vorba de un "eveniment fericit" care merita sarbatorit, relateaza NewsIn.

Un numar limitat de soldati americani insarcinati sa antreneze si sa consilieze fortele irakiene vor ramane, insa, in orase, in timp ce majoritatea militarilor se vor retrage in cazarmele din afara localitatilor, in baza acordului de securitate semnat anul trecut intre Bagdad si Washington. Trupele americane vor interveni in orase numai daca le cer fortele irakiene.

Oficialii irakieni se declara increzatori in capacitatea celor 750.000 de soldati si politisti de a asigura securitatea, chiar daca sunt convinsi ca insurgentii vor incerca sa comita atentate sangeroase pentru a demonstra ca fortele de ordine sunt slabe. "Retragerea nu inseamna sfarsitul provocarilor in materie de securitate, dar fortele noastre sunt capabile sa le faca fata", a dat asigurari recent ministrul de interne Jawad al-Bolani.

Cei 500.000 de politisti si 250.000 de militari irakieni sunt desfasurati deja in orase, iar generalul Ray Odierno, comandantul fortelor americane din Irak, a afirmat ca majoritatea soldatilor sai au parasit deja localitatile.

Ramane de vazut daca securitatea s-a stabilizat durabil sau daca violenta va reizbucni, asa cum sugereaza ultimele 15 zile, in care s-au inregistrat atentate in provincia Kirkuk din nordul tarii, in apropiere de Nassiriyah (sud) si in Bagdad, unde atacurile cu masini-capcana au provocat moartea a peste 150 de persoane. Maliki a acuzat extremistii sunniti si sustinatorii fostului dictator Saddam Hussein pentru atentate si a criticat tacerea tarilor arabe si musulmane fata de cresterea numarului atacurilor antisiite.

Dar nivelul violentelor este in scadere clara de peste un an, iar luna mai a fost cea mai putin sangeroasa de la invazia condusa de Statele Unite, in 2003. Acest fenomen a determinat autoritatile sa permita reluarea circulatiei pe multe sosele, iar Maliki a ordonat ca toate zidurile de beton care blocheaza strazi din capitala sa fie daramate pana la sfarsitul anului 2009.

Generalul Odierno a anuntat recent ca noua sarcina a trupelor sale consta in antrenarea si consilierea fortelor irakiene, pentru ca acestea sa fie pregatite la sfarsitul anului 2011, cand soldatii americani se vor retrage in totalitate din Irak. Pana atunci, Statele Unite vor asigura si sustinere logistica, in special in ceea ce priveste transportul, pentru ca Irakul nu are elicoptere si avioane.

In plus fata de transferarea bazelor, americanii au decis sa le ofere irakienilor si 8.500 de vehicule Humvee, dintre care 5.000 au fost livrate deja, a precizat Odierno. De asemenea, o parte dintre cei 11.000 de detinuti aflati in custodia trupelor Statelor Unite, vor fi eliberati, transferati irakienilor sau mutati in doua centre de detentie care vor intra sub autoritate irakiana in 2010.

Pana anul viitor, in luna august, majoritatea trupelor combatante vor fi retrase, iar in urma va mai ramane doar o forta reziduala, de 50.000 de militari, pana la sfarsitul anului 2011.
  • Intre fascinatia fata de stilul de viata american si ura fata de soldatii straini


La Shahbandar, un bar din Bagdad frecventat de intelectuali, Jafaar Bairga ironizeaza "schizofrenia" concetatenilor sai, care isi declara ura fata de americani, dar viseaza sa emigreze in Statele Unite. "Avem un comportament ambivalent: ne manifestam bucuria cand un soldat american este ucis, dar visam sa ne mutam in Statele Unite, pentru ca suntem fascinati de modul acela de viata", subliniaza viitorul diplomat, in varsta de 25 de ani.

Dupa invadarea Irakului, in urma cu sase ani, soldatii americani au fost vizati de o miscare insurectionala de amploare, dar au reusit, in mod paradoxal, sa raspandeasca stilul american de viata, datorita posturilor de televiziune prin satelit si internetului, la care irakienii nu aveau acces in epoca lui Saddam Hussein.

"Stilul s-a schimbat, ne machiem mai elegant, coafura este mai moderna, hainele mai lejere si chiar felul de a merge este diferit", afirma Shaima Ali, in varsta de 20 de ani, studenta in primul an la Universitatea Bagdad. Imbracata cu o fusta de blugi si cu o bluza turcoaz, ea urmareste cu interes filmele si serialele americane, subtitrate in araba. Printre preferatele sale si ale prietenei sale, Marwa, in varsta de 21 de ani, se numara serialele de referinta ale televiziunii americane "Seinfeld" si "Friends", emisiunea "American Idol", talk-showurile lui Oprah Winfrey, Dr. Phil sau Doctor Show.

"Filmele arabe sunt plictisitoare, in timp ce filmele americane sunt palpitante. Exista o atmosfera de libertate in ele. Aceasta este, intr-adevar, o tara in care as vrea sa traiesc",
marturiseste Shams Haytham, studenta la biologie in varsta de 20 de ani.

In cartierul comercial Karrada, Bashar Adnane, de 29 de ani, confirma preferinta irakienilor pentru filmele americane. "Vindem lunar 650 de DVD-uri americane, fata de 200 arabe si 50 europene. Pe cele din 'Top 10' le avem in acelasi timp ca si in Statele Unite" explica el.

In schimb muzica irakiana este in continuare preferata celei straine. "Aici vedeta absoluta este Hossam al-Rassam", un cantaret ale carui melodii sunt despre morti, distrugere sau fraternitatea pierduta si regasita dintre siiti si sunniti, spune proprietarul Music Shop. "Numai tinerii cumpara rap. Vindem de trei ori mai multe CD-uri cu muzica irakiana", da asigurari Dhia Nimnim.

Influenta americana este vizibila si in stilul de imbracaminte. Proprietara magazinului Khawla Fashion recunoaste ca serialele americane si cele turcesti dicteaza cererea de haine si ca "femeile cumpara pantaloni identici cu cei purtati de actrite" in filme.

In schimb soldatii americani nu sunt o sursa de inspiratie. "De sase ani nu i-am vazut decat in uniforma. Nu dau ei tonul, decat pentru cei carora le plac tinutele de camuflaj", spune Um Nur, vanzator de blugi.

Chiar si la Sadr City, fost bastion al militiei siite a lui Moqtada Sadr, pantalonii scurti au fanii lor. "Prima data cand am purtat, un prieten din Armata lui Mehdi m-a certat pentru indecenta mea; sase luni mai tarziu avea la fel", isi aminteste Ali, un fotograf in varsta de 30 de ani.

"Se tund cu tepi, asa cum vad in reviste", spune si Hussein, un frizer in varsta de 22 de ani, poreclit de clientii sai Obama Hussein, pentru ca seamana cu presedintele american.

In conditiile in care armata americana se pregateste sa paraseasca orasele, pictorul Qassem Sabti, proprietarul galeriei Hiwar, are sentimente contradictorii fata de trecut: "Au adus distrugere si moarte. Dar aceste elemente negative s-au dovedit pozitive: pictura noastra a devenit mai grava, mai matura, mai buna decat in timpul lui Saddam Hussein",.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.