Slabiti de caderea guvernului lor la jumatatea parcursului, criticati in urma unor luari de pozitie polemice, cehii incheie la 1 iulie o presedintie UE criticata dur de multi dintre partenerii lor, comenteaza AFP.
"Asteptam cu nerabdare presedintia suedeza", care va prelua mandatul de sase luni, "dar mai ramanem bucurosi cateva zile cu cehii", a rezumat, ironic, cancelarul german Angela Merkel, dupa ultimul summit european sub presedintia ceha.

Premierul italian Silvio Berlusconi s-a plans recent ca "acum UE nu mai poate juca rolul ce ii revine, pentru ca la conducerea sa nu exista o persoana cu autoritate", iar fostul premier liberal ceh Mirek Topolanek a descris joi mandatul ceh ca "o sana irosita", transmite NewsIn.

Victima unui vot de neincredere in martie, Guvernul Topolanek a fost nevoit sa se retraga in plina presedintie UE si sa predea fraiele unui inalt functionar, Jan Fischer, intr-un moment in care Europa trece prin cea mai grava criza economica de la Al Doilea Razboi Mondial. "Prezenta noastra a avut criticii sai, este adevarat, dar acest lucru a inceput inainte de preluarea mandatului", s-a aparat ministrul de externe, Jab Kohut.
"Oare am trecut, ca toti novicii, printr-o perioada de invatatura? Da. Am pus oare pe tapet chestiuni pe care altii le-ar fi ingropat? Da. Suntem noi prima presedintie care s-a confruntat cu o criza politica interna? Nu", a adaugat Kohut.

Insa la Bruxelles comentariile sunt mai dure acum, la ora bilantului. "Este cea mai catastrofala presedintie pe care a avut-o vreodata UE", a spus un diplomat belgian. "Ne bazam pe suedezi sa ia lucrurile in primire", a declarat un alt diplomat.

Spre deosebire de retinerea obisnuita a celor care asigura presedintia UE, Topolanek a provocat controverse prin modul sau deschis de a vorbi. El a calificat drept "drum spre infern" politica de relansare economica a lui Obama, chiar inainte de summitul UE-SUA.

In pofida euroscepticismului virulent al presedintelui ceh Vaclav Klaus, cehii au participat la deblocarea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona, pe de o parte adoptand textul in Parlament, pe de alta parte furnizand irlandezilor garantiile pe care le cereau pentru a putea vota din nou, in octombrie. In acest context, mai ramane de depasit opozitia presedintelui Klaus, care considera tratatul "o eroare tragica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.