Ministrii agriculturii din UE au relansat luni polemica privitoare la alimentele clonate in Europa, deschizand posibilitatea de a autoriza comercializarea lor, in pofida rezervelor populatiei si a unor oameni de stiinta, relateaza AFP.
La reuniunea de la Luxemburg, ei au adoptat un nou proiect de reglementare in Europa cu privire la ceea ce numesc a fi "noile alimente". El vizeaza o serie de produse exotice, de la alge, plancton, pana la larve de scarabei, dar si produse alimentare obtinute din animale clonate si din descendentii lor, scrie NewsIn.

Textul vizeaza oficial sa introduca reguli care nu exista in prezent. Este vorba despre o procedura de autorizare stricta si uniforma in UE pentru dezvoltarea si comercializarea "alimentelor inovatoare sigure", garantandu-se insa "un nivel ridicat de siguranta a alimentelor si protectia sanatatii".

Astfel, inainte de comercializare, aceste produse vor trebui sa obtina aprobarea Autoritatii europene pentru siguranta alimentelor si a Comisiei Europene. In prezent, comercializarea lor nu este reglementata clar. Proiectul adoptat luni la Luxemburg vizeaza nu numai animalele clonate, dar si descendentii lor din prima generatie. Gratie acestui ultim punct, ministrul german Ilse Aigner a vorbit despre un proces si despre o "inasprire neta a regulilor in vigoare privitoare la carnea clonata".

Decizia ministrilor a fost insa criticata aspru de ecologistii din Parlamentul European, care s-au declarat "profund ingrijorati ca guvernele europene lasa o usa deschisa vanzarii de carne clonata".

PE s-a pronuntat la inceputul anului pentru interzicerea oricarei comercializari. Parlamentul va examina proiectul de reglementare, ceea ce inseamna o lunga batalie cu statele, doritoare sa respecte temerile cetatenilor privitoare la acest subiect sensibil, dar fara sa refuze categoric progresele stiintifice posibile.

Mai multi ministri au spus ca textul adoptat luni nu este decat un compromis intre tarile favorabile si cele opuse clonarii, compromis ce ulterior va fi modificat.

Ministrul german s-a declarat "sceptic" in privinta alimentelor clonate, iar colegul francez, Michel Barnier, propus ca viitor comisar european al Frantei, a anuntat: "Oriunde ma voi afla, ma voi lupta pentru interzicerea" alimentelor clonate

Subiectul este foarte controversat in randul cetatenilor europeni. Potrivit unui sondaj de la sfarsitul lui 2008, 58% dintre europeni cred ca aceasta clonare a animalelor pentru productia alimentara "nu este justificabila", iar peste 43% spun ca probabil nu vor cumpara niciodata astfel de produse


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.