Liderii religiosi de la Belfast au convocat duminica o adunare interconfesionala de sprijin pentru romanii de etnie roma care au fost vizati de atacuri rasiste, la aceasta participand si vicepremierul Martin McGuinness, informeaza Belfast Telegraph
Sute de oameni, printre care si primarul capitalei nord-irlandeze si reprezentantul in Parlament al circumscriptiei unde au avut loc atacurile, au participat la evenimentul interconfesional de la Biserica Presbiteriana Fitzroy din sudul Belfastului, pentru a-si manifesta sprijinul fata de familiile de romani alungate din zona de atacuri rasiste, citeaza NewsIn.


Este vorba despre peste 100 de romani care s-au refugiat saptamana trecuta intr-o biserica, autoritatile oferindu-le ulterior un adapost temporar.

Sambata, doi adolescenti au fost pusi sub acuzare in legatura cu aceste atacuri. Cei doi, cu varste de 15, respectiv 16 ani, urmau sa fie dusi in fata unui judecator astazi.

"Cred ca este absolut minunat sa vedem bisericile din sudul Belfastului unindu-se pentru a transmite mesajul (...) ca majoritatea populatiei regreta ceea ce s-a intamplat. Suntem aici din solidaritate cu romanii care au fost atat de grav abuzati saptamana trecuta", a declarat vicepremierul Martin McGuinness. "Speram din toata inima ca vor ramane cat mai multi" dintre romanii atacati.

Fostul preot presbiterian Ken Newel, care a tinut o predica la eveniment a spus: "Am fost socat de violenta, mi-a fost rusine ca 120 de oameni au fost alungati din casele lor, dar sunt mandru de reactia intregii comunitati, care a respins violenta". Reverendul Wilfred Orr, de la Biserica Presbiteriana din sudul Belfastului, a spus ca slujba are scopul de a acorda oamenilor "sansa sa exprime solidaritate cu strainii din mijlocul lor, regretul si rusinea de atacurile rasiste care au avut loc in sanul comunitatii".

Si sambata, 200 de oameni se adunasera in fata primariei de la Belfast pentru o manifestatie antirasism, la care au fost prezenti reprezentanti religiosi, sindicalisti, politicieni si activisti ai Amnesty International.

"Majorittatea romanilor se pregatesc sa se intoarca in Romania. Cred ca aceasta este o imagine foarte trista pentru Irlanda de Nord, care arata ca nu ii putem proteja pe cei care au venit aici in cautarea unei vieti mai bine", a spus deputata Anna Lo prezenta la manifestatie.

Deputata, citata de Irish Times, a adaugat ca nu este clar daca autoritatile locale ii pot ajuta financiar pe romani sa se intoarca acasa. Saptamana trecuta, vicepremierul Martin McGuinness spusese ca daca va fi nevoie de bani, se vor gasi. Totusi, se pare ca autoritatile sunt ingrijorate ca s-ar putea crea un precedent, daca romanilor li s-ar da bani publici pentru a-si plati drumul spre Romania. "Consiliul local verifica daca exista bani. Daca nu, de transportul lor spre casa s-ar putea ocupa bisericile sau organizatiile de voluntari", a sfirmat aceasta.

Ministrul pentru dezvoltare sociala Margaret Ritchie a gasit un adapost temporar pentru familiile de romani, dar perioada cat pot sta acolo expira miercuri. Ministerul a anuntat ca, daca va necesar, romanii pot ramane acolo mai mult.

Pe de alta parte, in pofida atacurilor rasiste recente, Belfastul este desemnat cel mai prietenos oras din Regatul Unit, potrivit unui sondaj comandat de MasterCard si publicat de Belfast Telegraph. Astfel, aproape o cincime dintre locuitorii orasului (18%) ii considera prieteni pe vecinii lor si 32% dintre ei stau de vorba zilnic cu acestia, fata de 9% la Edinburgh si 14% la Londra. Capitala regatului este cel mai putin prietenos oras, doar 1% dintre locuitori spunand ca isi considera vecinii prieteni. In general, peste jumatate dintre britanici (54%) au spus ca vecinii ii enerveaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.