Internetul a devenit un instrument de presiune sau de testare a reactiilor ambasadelor straine de la Teheran, care au primit solicitari pe mail sa primeasca protestatari raniti sau au fost incluse pe liste cu reprezentante care ar face deja acest gest, cum este cazul Romaniei.

Ambasada suedeza din Iran a primit e-mailuri din Suedia in care i se cere sa-si deschida portile pentru opozantii de la Teheran, dar nu le-a dat curs, a informat Ministerul de Externe din Stockholm.

"Ambasadei noastre din Iran i-au fost trimise mesaje pentru a i se cere sa-si deschid portile, dar nu putem vorbi despre un numar mare de mesaje", a spus un oficial, Cecilia Julin.

"Acest lucru necesita o decizie politica si, in prezent, nu putem acorda azil pe teritoriul ambasadei. Daca va fi luata o astfel de decizie, ar fi un gest foarte puternic la adresa guvernului iranian", a notat ea.

Julin a adaugat ca ambasadele din Teheran ale Norvegiei, Danemarcei si Finlandei au primit mesaje similare si ca Suedia va discuta cu acestea. Suedia va prelua la 1 iulie presedintia UE.

Julin a declarat ca Suedia a fost inclusa in mod incorect pe o lista neoficiala publicata pe internet cu tari ale caror ambasade din Iran si-ar fi deschis portile pentru manifestanti.

Si Romania a fost inclusa pe o lista care a circulat pe Twitter cu ambasade care ar fi primit protestatari iranieni raniti, dar Ministerul de Externe a negat, la solicitarea NewsIn, aceasta informatie. Potrivit publicatiei de limba engleza The National din Emiratele Arabe Unite, dupa protestele de sambata de la Teheran utilizatorul cu numele "Anonymous Iran" a postat urmatorul mesaj: "In timp ce ranitii erau transportati catre spitale, multi au fost luati in custodia politiei fara macar a mai ajunge la spital. Sunt surse care confirma, de asemenea, ca fortele guvernamentale se duc ulterior la spital si ii ridica pe raniti, luandu-i cu forta si ducandu-i catre destinatii necunoscute. Arestarea protestatarilor raniti este de o asemenea amploare, incat sursele noastre le-au spus celor aflati in Iran sa nu se duca in spitale. Cateva ambasade din Teheran si-au deschis portile pentru protestatarii raniti. Printre acestea se numara ambasadele Sloveniei, Olandei, Italiei, Marii Britanii, Australiei, Romaniei, Republicii Cehe, Danemarcei si Germaniei. Sunt zvonuri ca si alte ambasade isi deschid usile pentru protestatari. Totusi, nu putem confirma pe deplin. S-a confirmat insa ca Ambasada Canadei si-a inchis portile si i-a respins pe protestatarii raniti spunandu-le ca nu accepta pe nimeni".

Ministerul roman de Externe spune insa ca informatia despre eventuala primire a unor protestatari iranieni raniti la Ambasada Romaniei nu se confirma si precizeaza ca sediul reprezentantei diplomatice romane nu se afla in zonele unde au avut loc confruntari violente intre manifestanti si fortele de ordine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.