140 de romani din Irlanda de Nord, dintre care 40 copii, vor sa se intoarca acasa, dupa incidentele rasiste a caror tinta au fost saptamana trecuta, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Seful diplomatiei a precizat ca in cazul celor care au facut solicitari oficiale pentru repatriere deja au demarat procedurile necesare.

Potrivit lui Diaconescu, ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, i-a vizitat pe romani si ca acestia au primit sprijin, inclusiv financiar, din partea autoritatilor si populatiei din Belfast. De altfel, seful diplomatiei romane a calificat drept "ireprosabila" cooperarea dintre Bucuresti si Belfast si a subliniat ca populatia locala a luat propriile masuri pentru a-i proteja pe romani, relateaza NewsIn.

"Orice actiune xenofoba nu trebuie admisa", a repetat ferm ministrul, care a atras atentia ca problemele de imagine ale romanilor devin probleme de siguranta nationala, in conditiile in care criza economica exacerbeaza nervozitatea si tentatiile populiste de a da vina pe altii pentru problemele interne.

Doi adolescenti retinuti sambata au fost pusi sub acuzare in legatura cu atacurile rasiste impotriva familiilor de romani din Belfast, a relatat duminica The Irish Independent. Cei doi adolescenti au fost pusi sub acuzare pentru comportament provocator. Cel in varsta de 15 ani a fost acuzat si de intimidarea familiilor de romani. Sambata, circa 200 de persoane au participat la un mars antirasism in centrul Belfastului.

In jur de 130 de romani din Belfast au fost nevoiti sa isi abandoneze casele marti noapte de teama atacurilor, dupa ce le-au fost sparte geamurile mai multor case. Ei sunt gazduiti de autoritati intr-un loc secret, dupa ce initial se refugiasera intr-o biserica. Cazul romanilor a generat declaratii de sprjin din partea politicienilor, care considera ca plecarea romanilor din Irlanda de Nord din cauza atacurilor rasiste ar fi un semnal negativ.

Toti cei 130 de cetateni romani atacati la Belfast, cu exceptia a doua familii, sunt din judetul Bihor, potrivit Ambasadei Romaniei la Londra, care asigura ca grupul de romani este protejat si a primit asistenta necesara.

Potrivit presei locale nord-irlandeze, seful politiei din Irlanda de Nord a spus sambata ca a avut o intalnire "pozitiva" cu ambasadorul roman Ion Jinga. Diplomatul s-a intalnit, printre altii, cu primarul Belfastului, Naomi Long, dupa ce cu o zi inainte discutase cu premierul guvernului regional, Peter Robinson, si cu vicepremierul Martin McGuinness. Ambasadorul s-a declarat socat de atacuri, dar a spus: "Am fost incurajat de reactia populatiei fata de aceste atacuri".

O purtatoare de cuvant a politiei din Irlanda de Nord a spus ca au fost luate masuri pentru ca familiile de romani sa fie in siguranta si tratate corespunzator. Ea a precizat ca in cursul intalnirilor cu ambasadorul roman s-a discutat si despre masurile ce trebuie luate pentru a impiedica repetare unor astfel de acte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.