Italienii au inceput sa se duca la urne duminica pentru un referendum ce propune modificarea legii electorale in beneficiul marilor partide si pentru un al doilea tur al alegerilor locale, la care stanga spera sa limiteze "pagubele" din primul tur, relateaza AFP.
Absenteismul risca sa fie mare la acest scrutin, care are loc pe fondul scandalurilor ce il afecteaza pe premierul Slvio Berlusconi, situatie ce risca sa accentueze dezinteresul pentru politica, spun observatorii.

Primul tur al alegerilor locale partiale a avut loc in urma cu 15 zile, in acelasi timp cu europenele, si a fost marcat de un avans puuternic al dreptei, relateaza NewsIn.

Un scrutin extrem de urmarit va fi cel pentru presedintia provinciei Milano, unul dintre ultimele fiefuri ale stangii din nordul tarii.

Stanga, ce pierde teren de la legislativele din aprilie 2008 castigate de Berlusconi, spera sa-si pastreze controlul in municipalitatile "rosii" din nord si centru, ca Bologna, Florenta, sau din sud, ca Bari.

Italienii trebuie sa se pronunte si pe un text ce ar consolida puterea marilor partide, ridicand pragul de intrare in Camera Deputatilor la 4% din voturi si la 8% pentru Senat. De asemenea, el le interzice candidatilor sa se prezinte in mai mult de o circumscriptie.

Insa referendumul risca sa nu intruneasc acel cvorum de 50% neceasar pentru a fi validat.

Berlusconi, initial favorabil acestei reforme, ce i-ar avantaja partidul, a acceptat in cele din urma sa nu intre in campanie pentru el, cedand presiunii aliatului sau populist si antiimigratie Liga Nordului, care se opune proiectului.

Scrutinul are loc duminica si luni pana la ora 15.00 (16.00, ora Romaniei).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.