Premierul britanic Gordon Brown a anuntat ca il sustine pe Tony Blair ca viitor presedinte al UE, post prevazut de Tratatul de la Lisabona, potrivit unui interviu pentru News of the World, relateaza AFP.

Tratatul prevede infiintarea unui post de presedinte al UE, dar textul mai trebuie ratificat de Irlanda, pentru a intra in vigoare.

"Il sustinem pe Tony, dar trebuie sa convingem si alte tari", a spus Brown, potrivit NewsIn.

Brown a fost timp de zece ani ministrul de finante al lui Tony Blair, inainte de a-l inlocui pe acesta la conducerea guvernului.

Viitorul presedinte UE va fi ales pentru un mandat de doi ani si jumatate, ce poate fi reinnoit o data. Printre alte nume prezentate figureaza fostul premier spaniol Felipe Gonzalez.

De cand a demisionat, in iunie 2007, Blair este trimisul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, ONU, UE).

Tratatul de la Lisabona a fost ratificat in 26 de tari. Irlanda l-a respins prin referendum la 12 iunie 2008, dar un nou referendum va fi organizat in octombrie, dupa ce liderii UE au aprobat vineri garantiile menite sa linisteasca temerile irlandezilor.

Pe de alta parte, presedintii ceh si polonez, eurosceptici, nu au semnat inca actul de ratificare a tratatului, desi Parlamentele lor l-au aprobat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.