Eurodeputatii se pregatesc sa aleaga un nou presedinte pe 14 iulie, care va reprezenta Parlamentul pe scena internationala.

Grupurile politice nu au anuntat inca oficial candidatii pentru presedintie, desi unii candidati potentiali sunt deja cunoscuti. Intre timp, partidele politice dau forma finala grupurilor de la Parlamentul European, in cadrul carora se reunesc in functie de ideologii, scrie pe site-ul institutiei.

Presedintele PE este ales pentru un mandat de doi ani si jumatate. Negocierile care au loc intre grupurile politice inainte de alegeri (ce se vor desfasura prin vot secret) duc de multe ori la acorduri ce acopera intregul mandat de cinci ani al Parlamentului European.

Ce face presedintele?

Pe plan intern, presedintele Parlamentului European prezideaza sedintele plenare din Bruxelles si Strasbourg ale institutiei: da cuvantul deputatilor, organizeaza votul si se asigura ca dezbaterile se desfasoara decent. Presedintele deschide oficial sesiunea, tinand de obicei un discurs cu aceasta ocazie.

De asemenea, acesta semneaza legislatia impreuna cu reprezentantii Consiliului, se intalneste cu sefi de state, deschide sesiunea Parlamentului si prezideaza reuniunile liderilor grupurilor politice.

In plus, el prezideaza reuniunile liderilor grupurilor politice, in care se decide ordinea de zi a Parlamentului, si reuniunile Biroului, unde sunt abordate aspectele organizationale si administrative ale activitatii institutiei.

Un rol crucial al presedintelui Parlamentului European este acela de a reprezenta institutia in cadrul Consiliilor Europene, care se reunesc de obicei de doua ori pe an. Totodata, el vorbeste liderilor celor 27 de state UE despre opiniile deputatilor europeni privind situatia din acel moment.

Pe plan extern, presedintele reprezinta Parlamentul European in afacerile legale, de obicei in semnarea tratatelor UE. Acesta reprezinta Parlamentul si in relatiile externe si face vizite oficiale in Uniune si in afara acesteia. In plus presedintele Parlamentului European este responsabil cu semnarea bugetului UE.

Deputatii europeni si grupurile politice

La sfarsitul ultimului mandat, la Parlamentul European erau sapte grupuri politice. In momentul de fata au loc negocieri care ar putea duce la crearea unor grupuri noi, dar si la desfiintarea unor grupuri vechi.

In urma alegerilor din iunie, Grupul Partidului Popular European are 264 de deputati, pe locul doi situandu-se socialistii, cu 161 de membri. Liberalii au 80 de eurodeputati. Aceste cifre s-ar putea modifica, deoarece deputatii neafiliati ar putea decide sa se alature unor grupuri. Conservatorii britanici, de exemplu, doresc sa formeze un grup nou.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.