Ex-comunistii bulgari, actualii socialisti, au obtinut cele mai multe voturi in cadrul alegerilor generale, insa nu au reusit sa obtina majoritatea parlamentara, fiind neclar cine va conduce Bulgaria in momentul aderarii la Uniunea Europeana, peste 18 luni.

Exit pollurile crediteaza Partidul Socialist Bulgar (PSB) cu 30 - 32 de procente, fata de cele 20 de procente obtinute de formatiunea de centru-dreapta MNSII, a fostului rege devenit premier, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha.

Desi a fost considerat favorit pentru formarea viitorului Cabinet, PSB va ocupa doar aproximativ 80 dintre cele 240 de locuri in noua legislatura, conform sondajului realizat de Institutul MBMD. Specialistul Gallup Andrey Raychev intrevede ceva probleme pentru partidul care s-a aflat la putere in era comunista si care s-a "reinventat" rapid dupa caderea Cortinei de Fier. "Daca sondajele se confirma, este putin probabil ca liderul PSB, Serghei Stanisev, sa devina prim-ministru", a comentat Raychev, citat de "France Presse".

Nationalism in ascensiune

Potrivit analistului, socialistii au pierdut majoritatea decisiva ca urmare a formarii unui nou partid nationalist numit Attack. Dupa o campanie marcata de discursuri violente impotriva minoritatilor, Attack a reusit sa obtina sapte la suta din voturi, procent transferat, conform sondajelor, de la socialisti. Imediat dupa anuntarea exit pollurilor, Stanisev a exclus o alianta cu Attack. "Suntem pregatiti sa le oferim celorlalte formatiuni democratice oportunitatea de a colabora in vederea parcurgerii cu succes a drumului ramas pana la aderarea la Uniunea Europeana", a spus el.

Posibila alianta

Pentru prima oara, sambata, partidul lui Saxa-Coburg-Gotha a sugerat ca ar putea colabora cu socialistii. "Singura modalitate de a iesi din actualul impas politic este crearea unui guvern de coalitie intre formatiunea lui Stanisev si Miscarea Nationala, avandu-l mai departe pe rege ca premier", a estimat ministrul de Finante in exercitiu, Milen Velcev. Analistul politic Dimiter Avramov este si el de parere ca Saxa-Coburg-Gotha s-ar putea dovedi a fi un "surprinzator longeviv politic". "MNSII s-ar putea gasi din nou pe o pozitie decisiva. Este primul Guvern care s-a bucurat de o asemenea apreciere la urne, la finalul unui mandat", a explicat Avramov.

Musulmani in Parlament

Miscarea pentru Drepturi si Libertate a minoritatii musulmane se plaseaza pe locul al treilea, cu 10,3-11,9 procente. Musulmanii sunt considerati principalii sustinatori ai socialistilor, insa, daca estimarile se dovedesc a fi corecte, cele doua formatiuni tot nu ar intruni suficiente voturi pentru a forma cabinetul.
Stanisev, in varsta de 39 de ani, fiu al unui oficial cu rang inalt din perioada comunista, a promis mai multe masuri populiste, inclusiv cresterea cu 20 la suta a salariilor, pentru a deturna voturi de la premierul in exercitiu.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.