Preşedintele moldovean in exercitiu, Vladimir Voronin, a convocat alegeri legislative anticipate in 29 iulie, ceea ce inseamna ca pentru prima data in istorie scrutinul va fi intr-o zi lucratoare, relateaza agentia de presa Omega, citata de NewsIn.
Voronin a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului si de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate.

Faptul ca noul scrutin va avea loc intr-o zi lucratoare nu contravine legislatiei in vigoare, deoarece Codul Electoral prevede ca alegerile pot fi organizate "duminica sau in oricare alta zi indicata in actul de stabilire a alegerilor, pe intreg teritoriul tarii", da asigurari Omega, subliniind ca aceasta este, totusi, o premiera in istoria Republicii Moldova.

Semnarea decretului a intervenit dupa ce Parlamentul a avut luni o ultima sedinta, in care majoritatea comunista a redus pragul electoral de la 6 la 5%, a imputernicit Guvernul cu dreptul de a emite ordonante de urgenta si a redus termenele necesare procedurii de falimentare a bancilor.

Presedintele Voronin a dizolvat Legislativul, dupa ce opozitia liberala a refuzat de doua ori consecutiv sa voteze un sef de stat comunist, ceea ce ar fi asigurat stabilitatea la guvernare pentru urmatorii patru ani pentru majoritatea comunista, care detine 60 din cele 101 mandate. Opozitia a declarat ca un numar atat de mare de mandate a fost acumulat prin fraudarea masiva a scrutinului din 5 aprilie si spera ca alegerile anticipate, organizate fara frauda, sa schimbe raportul de forte sa favoarea partidelor democratice.

In ultima sedinta de dinaintea dizolvarii, comunistii moldoveni au finalizat modificarea Codului Electoral, prin scaderea pragului electoral de la 6% la 5% si reducerea numarului de participanti la votare necesar validarii alegerilor, de la jumatate la o treime. O alta modificare spune ca, daca prezenta la vot este sub o treime, alegerile repetate sunt validate indiferent de numarul de cetateni prezentati la urne.

Chiar daca legislatia moldoveana interzice modificarea Codului Electoral cu sase luni inaintea scrutinului, vicepresedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Turcan, a declarat pentru NewsIn ca modificarile au fost operate la sugestia raportoarei pentru Republica Moldova, Josette Durrieu, dupa intrevederea avuta la inceputul acestei saptamani. “Josette Durrieu ne-a spus la ultima intalnire ca, in unele cazuri, valorile democratice si stabilitatea politica pot fi mai presus decat legislatia”, a declarat Turcan.

Expertii in materie de alegeri au semnalat faptul ca exista riscul nevalidarii acestor alegeri, din cauza prezentei mici la urne si repetarii scrutinului in toamna. Aceeasi experti constata de asemenea ca popularitatea Partidului Comunistilor va fi in scadere in perioada urmatoare, inclusiv din cauza crizei economice care ar putea duce la neachitarea pensiilor si salariilor si la disponibilizari masive, motiv pentru care comunistii ar fi interesati sa desfasoare alegerile cat mai repede.

Declinul de imagine al comunistilor ar mai fi agravat si de recenta plecare din partid a fostului presedinte de Parlament, Marian Lupu, care a criticat dur PCRM pentru lipsa de transparenta, manipulare si radicalizarea societatii. Lupu si-a declarat intentia de a-si continua cariera politica si a primit oferta de a prelua conducerea Partidului Democrat din Moldova, presedintele caruia este in prezent Dumitru Diacov, si care la alegerele din 5 aprilie a acumulat 2,97 la suta.

Modificarea la Codul Electoral a fost criticata atat de opozitie, cat si de expertii de la Chisinau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.