Virusul A(H1N1), care a provocat prima pandemie din secolul al XXI-lea, pare sa fi circulat la porci, fara sa fie detectat, timp de mai multi ani, arata un studiu dat publicitatii joi si citat de Reuters.

Desi oficiali ai sanatatii au urmarit noile virusuri de gripa la oameni, cei veterinari nu au controlat porcii, au anuntat cercetatorii care au realizat raportul: britanicii Andrew Rambaut de la Universitatea din Edinburgh si Oliver Pybus de la universitatea Oxford, si Yi Guan de la Universitatea din Hong Kong. Acestia au examinat secventa genetica a virusului A(H1N1) al gripei porcine, relateaza NewsIn.

Asemenea altor cercetatori, cei trei au dovedit ca noul virus este format din tulpini care au circulat la porci, unul dintre ele fiind la randul sau format din virusuri uman, aviar si porcin.

"Demonstram faptul ca (virusul - n.red.) provine din alte virusuri care circula la porc si ca transmiterea initiala la om a avut loc cu cateva luni inainte de anuntareaprimul caz", scriu cercetatorii in raport. "Comertul cu porci vii intre Eurasia si America de Nord pare sa fi facilitat combinarea diverselor tulpini de gripa porcina, ceea ce a dus la aparitia noului tip" A(H1N1), au adaugat cercetatorii. "Desi a fost supravegheata transmiterea gripei la om, lipsa unui sistem de supraveghere a porcilor a permis persistenta nedetectata si evolutia potentialului sau pandemic timp de multi ani", arata raportul.

Cercetatorii sustin ca noua pandemie "ofera o dovada in plus a rolului porcilor domestici in ecosistemul gripei A". Noul virus, care a fost detectat prima oara in Statele Unite la doi copii, in luna martie, ar fi aparut pentru prima oara in ianuarie in Mexic, potrivit unor oficiali ai sanatatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a decretat joi pandemie de gripa porcina, ceea ce inseamna ca aceasta circula pe toate continentele si ca nu poate fi oprita.

Echipa de cercetatori a folosit metoda "ceasului molecular" pentru a compara actualul virus cu cele asemanatoare lui si pentru a estima "varsta" acestuia pe baza mutatiilor suferite. Acest lucru ofera o idee despre data la care noul virus este posibil sa fi aparut.

"Am descoperit ca tulpina precursoare a (virusului A(H1N1) - n.red.) si a celorlalte mai apropiate virusuri porcine inrudite a existat in urma cu intre noua ani si doua luni si 17 ani si doua luni, in functie de segmentul genomic, adica tulpinile precursoare ale epidemiei au circulat de aproape un deceniu fara sa fie detectate", potrivit cercetatorilor. "Cu alte cuvinte, acesta structura de genomi ar putea sa fi circulat la porci timp de cativa ani, inainte sa apara la oameni", arata raportul.

Oficialii din industria carnii de porc au protestat vehement fata de utilizarea termenului "gripa porcina" pentru a descrie boala. Teama ca o pandemie va afecta preturile carnii de porc a determinat oficiali din cadrul OMS sa foloseasca termenul generic de "gripa A (H1N1)", care face referire si la unul dintre tipurile de gripa de sezon.

Saptamana trecuta, Departamentul american al Agriculturii a anuntat ca va lansa un proiect pilot de supraveghere pentru a cauta noi tipuri de virusuri de gripa la porci. Tot saptamana trecuta, Gerardo Nava de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic si colegii sai au anuntat ca analizele lor genetice au aratat ca porcii nord-americani ar putea fi sursa noului virus H1N1.

Carnea de porc gatita nu reprezinta o amenintare, insa porcii se pot imbolnavi de gripa la fel de usor ca oamenii, iar aceste animale pot transmite uneori virusurile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.