Dupa rezultatul slab obtinut la alegerile locale de joi, laburistii lui Gordon Brown se pregatesc duminica pentru un nou fiasco, la europene, care ar putea relansa rebeliunea in partid si pecetlui soarta premierului in urmatoarele zile.
Potrivit sondajelor, Partridul Laburist va inregistra la alegerile europene un esec similar celui de la locale. Ambele scrutine au avut loc joi, insa numai rezultatele alegerilor lcoale au fost anuntate, urmand ca cele pentru parlamentul European (PE) sa fie date publicitatii duminica, incepand cu 21.00 ora locala (ora Romaniei 23.00), relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Dupa ce au obtinut cel mai slab rezultat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial la scrutinul local, laburistii ar putea ocupa a treia pozitie la alegerile europarlamentare, cu 16% dintre voturi, potrivit unui sondaj recent realizat de YouGov.

Studiile arata ca Partidul Laburist este mult in urma opozitiei conservatoare, care a obtinut 26% dintre voturi si este marea castigatoare la scrutinul local, dar si in urma Partidului pentru Independenta Marii Britanii (UKIP,18%), mica formatiune care cere retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE).

La alegerile europarlamentare din 2004, laburistii au obtinut 23% dintre sufragii, in urma conservatorilor (27%), insa inaintea UKIP (16%). Prezenta la urne a fost de aproximativ 38%.

Insa, dincolo de umilinta de a fi pe locul al treilea, un alt aspect delicat este faptul ca partidul de extrema-dreapta BNP ar putea obtine primul sau loc in PE. "Numerosi deputati laburisti vor interpreta acest lucru drept o catastrofa electorala suficient de grava pentru a declansa o revolta majora", scrie cotidianul Observer, apropiat Partidului Laburist.

In pofida remanierii guvernamentale anuntate vineri, Gordon Brown nu a reusit sa reduca la tacere vocile care ii cer demisia. Un grup de parlamentari laburisti au pus in circulatie o petitie in acest sens, sperand ca vor strange cele 70 de semnaturi necesare pentru a declansa procedura de alegere a unui nou lider al Partidului Laburist.

"Revolta taranilor", cum este denumita de presa, risca sa ia amploare luni seara, cand rebelii ar urma sa-i ceara direct premierului sa demisioneze, in timpul interventiei sale in fata grupului parlamentar laburist.

Dand apa la moara, fostul ministru laburist de finante Lord Falconer a cerut duminica o "dezbatere urgenta", argumentand ca refacerea "unitatii" partidului ar necesita "probabil o schimbare de conducere". "Luni, zi decisiva. Va trece sau va cadea", titra duminica cotidianul TheIndependent. "Gordon Brown se agata de un fir", recunoaste si The Observer.

Aceasta ipoteza a fost desfiintata duminica de Peter Mandelson, ministru al comertului, care a subliniat carentele miscarii impotriva lui Brown. Desemnarea unui nou lider "ar reprezenta o presiune irezistibila in vederea alegerilor generale", care trebuie convocate pana in iunie 2010, a avertizat Mandelson.

Un astfel de scrutin insa ar fi "un masacru pentru partidul Laburist", scrie The Observer, care conchide astfel: Gordon Brown a supravietuit pentru ca cei indecisi care doreau sa-l elimine au cedat pana la urma de teama posibilei alternative".

"Vom continua activitatile actuale (...) fara sa ne lasam distrasi", a declarat premierul sambata, cand a luat parte in Franta la ceremoniile care au marcat implinirea a 65 de ani de la debarcarea din Normandia. Totusi nervozitatea lui era evidenta, asa cum dovedeste si gafa pe care a facut-o in timpul discursului sau, cand a spus Obama Beach, in loc de Omaha Beach, numele uneia dintre plajele unde a avut loc debarcarea.

Sarind in apararea premierului sau, Peter Mandelson a facut o gafa duminica la postul britanic BBC, spunand: "Guvernul s-a unit impotriva lui Gordon Brown. (...) In spatele lui", a corectat imediat ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.