Polonia a cerut joi o explicatie Rusiei, dupa articolul de pe site-ul Ministerului Apararii de la Moscova, in care Polonia este considerata partial responsabila pentru izbucnirea celui de-al Doiela Razboi Mondial, inca un obstacol in calea imbunatatirii relatiilor ruso-poloneze, relateaza Reuters.
Relatiile dintre Moscova si Varsovia au devenit tensionate dupa ce Polonia s-a retras din aria de influenta a Rusiei la sfarsitul Razboiului Rece, desi luna trecuta ambele state si-au exprimat dorinta de a imbunatati contactele.

Articolul de 18 pagini redactat de un colonel rus acuza Polonia ca a provocat cel de-al Doilea Razbi Mondial prin refuzul sau de a nu raspunde cererilor lui Adolf Hitler. "Cerire Germaniei erau destul de modeste - de a include orasul liber Danzig (Gdansk) in cel de-al Treilea Reich si de a permite construirea unui drum si a unei cai ferate care sa lege orasul Königsberg (Prusia orientala) de restul Germaniei. (...) Este greu sa spui ca aceste doua cereri erau lipsite de fundament", scria colonelul Serghei Kovalev, directorul serviciului de cercetare stiintifica pentru istoria militara din nord-vestul Rusiei in cadrul Ministerului Apararii.
Ministerul Apararii a refuzat sa comenteze articolul intitulat "Inventii si falsificari cu privire la Uniunea Sovietica inainte si dupa inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial", publicat pe site-ul ministerului.

Purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a declarat ca in Rusia apar uneori interpretari neobisnuite ale istoriei. "De aceasta data insa, a aparut pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apararii si ii vom cere explicatii in acest sens ambasadorului rus in Polonia", a declarat purtatorul de cuvant. "Intelegem ca astfel de puncte de vedere nu reprezinta opinia generala in Rusia", a adaugat Paszkowski.

Masacrarea politistilor polonezi de catre Uniunea Sovietica la Katyn ramane un alt subiect de divergenta intre cele doua state, care impiedica eforturile pentru imbunatatirea relatiilor economice si politice. Printre pasii realizati de Rusia si Polonia s-a numarat si intalnirea de luna trecuta dintre ministrii de externe ai ambelor state.

La 19 mai, presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat ca intentioneaza sa creeze o comisie impotriva falsificarii istoriei, care vizeaza, printre altele, combaterea criticilor privind rolul URSS in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta initiativa a provocat teama mai multor istorici ca toate criticile la adresa fostului dictator Stalin vor fi cenzurate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.